Timofti vrea desemnarea unui nou premier după alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Nicolae Timofti, care a desemnat-o pe Natalia Gherman în funcţia de prim-ministru interimar în aceastză dimineaţă, speră că această situaţie va dura puţin. La începutul şedinţei convocată cu membrii Cabinetului de miniştri, preşedintele a anunţat că începând de săptămâna viitoare va invita fracţiunile parlamentare la discuţii pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, transmite IPN.

„Domnilor miniştri, astăzi ca urmare a demisiei domnului Chiril Gaburici din funcţia de prim-ministru am desemnat-o pe doamna Natalia Gherman în calitate de prim-ministru interimar. Îi mulţumesc pentru faptul că a acceptat această sarcină provizorie de mare răspundere. Începând de astăzi şi până la formarea unui nou guvern, Cabinetul de miniştri va funcţiona în condiţiile articolului 103 din Constituţie urmând să îndeplinească doar funcţii de administrare a treburilor publice”, a comunicat preşedintele.

Nicolae Timofti le-a spus miniştirilor în exerciţiu că au în faţă o perioadă extrem de responsabilă, pe care trebuie să o trateze cu toată seriozitatea cuvenită. Starea de lucruri în instituţiile pe care le cârmuiesc aceştia trebuie menţinută într-o condiţie adecvată ca să nu lase loc pentru nelinişte, deoarece oamenii îşi fac griji în legătură cu evenimentele din societate şi se aşteaptă ca să fie linişte şi instituţiile statului să funcţioneze.

„Plăţile şi încasările curente, ordinea publică, securitatea ţării, procesele economice şi diplomatice urmează a fi asigurate de o manieră responsabilă şi promptă. Sper ca această perioadă de interimat să nu dureze prea mult. Imediat după turul doi al alegerilor locale voi invita grupurile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Aceasta se va întâmpla la începutul săptămânii viitoare”, a subliniat Nicolae Timofti, lansând un îndemn în adresa fracţiunilor parlamentare pentru a se concentra pe obiectivul de a forma un Guvern.

Natalia Gherman, premierul interimar, a spus jurnaliştilor că la şedinţă i-a mulţumit preşedintelui pentru încrederea acordată. „În calitate de prim-ministru interimar cred că nu ar fi corect să declar obiective ambiţioase, deoarece toate prerogativele Guvernului interimar sunt foarte clar definite în legislaţie, obiectivele principale vor fi să asigurăm funcţionalitatea instituţiilor în domeniile prioritare, să asigurăm continuitatea proceselor şi proiectelor lansate şi să asigurăm ordinea publică. Îmi exprim speranţa că acest interimat să fie pe o perioadă scurtă, deoarece cetăţenii au nevoie de o guvernare stabilă pentru a continua reformele şi cursul european al Republicii Moldova”, a menţionat premierul interimar.

Chiril Gaburici şi-a dat demisia din funcţia de premier la 12 iunie. A spus că o face pentru a nu exista bănuiala că ar putea influenţa ancheta privind autenticitatea diplomei sale de studii. Totodată, acesta a declarat că prim-ministrul Moldovei acum nu are libertatea de a acţiona pentru a putea face reforme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite