Sondaj: 47% din cetăţenii Republicii Moldova văd neutralitatea ca cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii

0
0
moldova

La întrebarea: „Care credeţi că ar fi cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii ţării noastre?”, 47% dintre respondenţi au răspuns –  „Neutralitatea”, 14,1% – „Unirea cu România”, 11,3 – „Aderarea la UE”, 6,1% – „Aderarea la NATO”, 4,3% – „Cooperarea cu Rusia”, 1,6% – „Cooperarea cu SUA”, 0,3% – „Alta”, în timp ce 15,4% nu au avut un răspuns.

Sunt rezultatele Barometrului „Republica Moldova şi România în tumultul crizelor regionale”, prezentat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite IPN.

La întrebarea: „În prezent se discută mult despre un potenţial conflict armat între Federaţia Rusă şi Ucraina. După părerea Dvs. cât de probabil este că se va ajunge la un conflict real?”, 29% au răspuns  –  „Probabil”, 27,2% – „Puţin probabil”, 19,6% – „Deloc probabil”, 8,9% – „Foarte probabil”, 15,3% nu au răspuns.

„În cazul în care între Rusia şi Ucraina se declanşează un război”, „cea mai bună opţiune pentru Republica Moldova” ar fi „Să rămână neutră în continuare”, potrivit  43,1% dintre respondenţi. 22,6% dintre cei intervievaţi cred că Moldova ar trebui „Să încheie o alianţă militară cu Federaţia Rusă”, 12,5% – „Să se unească cu România”, 8% – „Să se integreze în NATO”, iar 13,8% nu au răspuns.

„Dacă Republica Moldova s-ar confrunta astăzi cu o situaţie similară cu cea în care se găseşte Ucraina în raport cu Federaţia Rusă”, ar obţine ajutor militar în mod prioritar de la România, cred 19,9% dintre respondenţi. 11,6% au numit UE, 10,4% – NATO, 7,5% – SUA, 3,9% – Rusia, 2,1% – Ucraina, 0,5% – Turcia, 0,5% – Polonia, 0,1% – „Alta”, 4,2% – „Nimeni”, iar 39,2% nu au avut un răspuns.

La întrebarea: „Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Dvs. aţi vota pentru sau contra?”, 50,6% au răspuns „Aş vota pentru”, 30,7% – „Aş vota împotrivă”, 3,1%” – „Nu aş participa”, 13,4% – „Nu ştiu, nu m-am decis”, 2,2% nu au răspuns. La un eventual referendum cu privire la aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică (Rusia – Belarus - Kazahstan), 41,5% ar vota pentru, 37,2% – împotrivă, 2,8% – nu ar participa, 15,6%  sunt indecişi, 2,9% nu au răspuns.

Barometrul „Republica Moldova şi România în tumultul crizelor regionale” a fost realizat de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research” pe un eşantion de 1 134 de persoane, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unităţile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane. Barometrul are o eroare maximală de +–3%. Perioada de culegere a datelor a fost 24 ianuarie – 5 februarie 2022. Interviurile au fost realizate „Faţă în Faţă.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite