Slusari, despre criza energetică din R. Moldova: Guvernarea este disperată şi nu ştie ce are de făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Fostul deputat al Platformei DA Alexandru Slusari a declarat că formaţiunea sa „nu vede strategia de negocieri din partea autorităţilor” pe subiectul negocierii unui nou contract cu „Gazprom”, cu scopul de a soluţiona criza energetică din R. Moldova.

Slusari a spus că Platforma DA consideră că problema gazelor este una politică, motiv pentru care este inadmisibil ca negocierile să aibă loc „între doi agenţi economici” - Moldovagaz şi Gazprom.

„Este necesar ca R. Moldova să negocieze pe 3 dimensiuni: Federaţia Rusă, România şi UE. Trebuie să fie folosiţi doi factori importanţi în cadrul negocierilor: factorul Transnistria şi gazoductul de alternativă Iaşi - Chişinău, lucru pe care deocamdată nu-l vedem. În situaţia actuală, alte argumente, după schimbarea contractului, alte argumente economice nu avem. Gazprom se eschivează de la negociezi. Gazprom face tot posibilul pentru a prelungi starea de panică, iar Moldovagaz, care s-a transformat în filiala Gazprom, ajută în acest punct. Cu partea rusă e clar. Noi cunoaştem că linia lor e neschimbată de 30 de ani. Cu părere de rău, nu este clar care este poziţia Guvernului R. Moldova. Dacă vor fi negocieri cu poziţie verticală, pe alocuri dură, dat fiind faptul că Transnistria este colonia Rusiei şi la 80% depinde de malul drept al Nistrului. Noi avem gazoduct de alternativă şi susţinerea UE. Putem solicita reelaşonarea plăţilor pentru gazul din UE. Avem mai mulţi factori puternici, mai multe argumente politice în discuţia cu Rusia. Deocamdată, la mine se creează impresia că cei de la guvernare un pic sunt disperaţi şi nu cunosc ce e de făcut”, a spus Slusari luni, 18 octombrie, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui, Rusia „foloseşte gazele naturale în calitate de şantaj politic”.

„Rusia aproape deschis vorbeşte că foloseşte resursele energetice ca bâtă politică în relaţiile cu UE şi alte ţări. Moldova nu a fost niciodată aici excepţie. Rusia vrea prin şantaj economic să influenţeze politica R. Moldova”, a adăugat Slusari.

Amintim că, în contextul instituirii nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” a solicitat consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale.

Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a venit cu un avertisment către guvernarea PAS în contextul aprofundării crizei energetice din Republica Moldova. Ex-preşedintele ţării a declarat că, în cazul în care R. Moldova rămâne fără gaze naturale, cetăţenii vor ieşi în stradă la proteste antiguvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite