Sindicatele cer majorarea indemnizaţiei pentru tinerii specialişti în educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Sindicatele din educaţie cer majorarea cu 20.000 de lei a indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti. Preşedintele Consiliului General al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Dumitru Ivanov, a declarat pentru IPN că este vorba despre absolvenţii repartizaţi în unităţile de învăţământ preşcolare şi şcolare.

Sindicatele au cerut extinderea acordării acestei indemnizaţii şi pentru specialiştii din municipiul Chişinău, nu doar pentru cei care merg să se angajeze în mediul rural.

Potrivit lui Ivanov, în Moldova absolvesc anual facultăţile de pedagogie aproximativ 1700 de tineri, dar în instituţiile de învăţământ ajung circa 350 de tineri specialişti. Sindicatele încearcă să obţină această indemnizaţie unică pentru un număr cât mai mare de tineri specialişti. „Aceasta este o obligaţiune a Guvernului ca să-i menţină în sistem, întrucât cu salariul pe care îl primeşte specialistul nu poate trăi”, a spus liderul sindical.

Dumitru Ivanov susţine că indemnizaţia pe care o primesc acum tinerii specialişti nu le ajunge pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere. „Majoritatea dintre ei locuiesc la gazdă. Iar şcoala are nevoie de ei. Am ajuns că 52% dintre lucrătorii din şcoli sunt pensionari. Este necesară completarea şcolilor cu tineri specialişti”, spune Dumitru Ivanov.

Potrivit sindicalistului, nici majorarea solicitată la această etapă nu este suficientă pentru acoperirea cheltuielilor tinerilor specialişti. „Pe parcurs, o să mai cerem schimbări. Va trece un an, o să vedem care este starea de lucruri şi o să cerem ca guvernarea să mai scuture buzunarele”, a spus Dumitru Ivanov.

Actualmente, absolvenţii colegiilor care se încadrează în câmpul muncii, fiind repartizaţi de Ministerul Educaţiei, primesc o indemnizaţie de 30 de mii de lei, iar absolvenţii universităţilor – 50 de mii de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite