Siegfried Mureşan: R. Moldova va primi fonduri europene pentru redresarea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova urmează să beneficieze de suport din partea Uniunii Europene pentru redresarea crizei economice provocate de pandemia de COViD-19. Mai mult decât atât, începând cu anul viitor, UE ar putea aloca din bugetul comunitar pentru următorii ani o sumă mult mai mare de 750 de milioane de euro.

Declaraţiile aparţine eurodeputatului român Siegfried Mureşan, care este şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, notează IPN.

„Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet de redresare economică de 750 de miliarde de euro, în special pentru statele Uniunii Europene, dar vă spun că o parte din aceşti bani vor veni şi pentru vecinătatea estică a Uniunii Europene. Încă nu avem suma exactă, suma totală, dar vor veni începând cu 1 ianuarie 2021fonduri europene pentru redresarea economică ca urmare a crizei COVID şi în Republica Moldova”, a declara eurodeputatul român în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Totodată, Siegfried Mureşan a anunţat că în toamna acestui an Uniunea Europeană urmează să aprobe bugetul pentru următorii şapte ani. De menţionat că, începând cu anul 2014, Republica Moldova a primit 750 de milioane de euro, bani nerambursabili care au fost alocaţi pentru numeroase proiecte sociale.

„Obiectivul meu este ca în următorii şapte ani să alocăm Republicii Moldova o sumă şi mai mare, şi mai consistentă decât aceste 750 de milioane de euro. Banii vor veni începând cu1 ianuarie 2021 care vor ajuta oamenii, vor ţine economia Republicii Moldova în picioare şi vor ajuta în redresarea post COVID”, a adăugat europarlamentarul.

Referitor la cea dea doua şi a treia tranşă din ajutorul macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro de care urma să beneficieze Republica Moldova, Siegfried Mureşan susţine că există şanse minime ca Guvernul de la Chişinău să reuşească să voteze condiţionalităţile impuse de UE.

„Nu cred că actualul Guvern va reuşi să obţină cea de a treia tranşă, poate vor reuşi să o obţină pe cea de a doua. Cred că actualul Guvern, din cauza întârzierilor privind măsurile de reformă, nu va reuşi să obţină cea de a treia tranşă. Cu privire la cea de a doua tranşă, răspunsul sincer este „nu ştiu”, poate vor reuşi să o obţină, poate o vor pierde”, a spus el.

https://www.ipn.md/ro/siegfried-muresan-in-moldova-vor-veni-fonduri-europene-pentru-7965_1073973.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite