Șefa Procuraturii Anticorupție de la Chișinău acuză Ministerul Justiției că împiedică extrădarea fugarului prorus Ilan Șor
0Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, afirmă că Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor, acuzație negată de responsabilii instituției vizate.

UPDATE Reprezentanții Ministerului moldovean al Justiției au negat acuzațiile, precizând că au întreprins acțiunile necesare pentru extrădarea oligarhului fugar și prezentând cronologia acestora.
,,𝟏𝟒 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟎 – A fost transmisă cererea oficială de extrădare către autoritățile israeliene, după confirmarea intrării acestuia pe teritoriul Israelului.
𝐀𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟏 – Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informațiile și documentele suplimentare necesare.
𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟏 – 𝐍𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐 – Au fost transmise 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐬𝐨𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢 suplimentare către Israel privind stadiul examinării cererii de extrădare.
𝟏𝟗 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 – După pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene și a solicitat urgentarea desfășurării procedurii.
𝟑 𝐢𝐮𝐥𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 – Odată cu recepționarea deciziei motivate a Curți de Apel, Ministerul Justiției a asigurat traducerea ei în limba engleză. Decizia motivată a fost expediată oficial către autoritățile israeliene, iar cererea de extrădare inițială a fost actualizată și completată cu noile circumstanțe, inclusiv cu unele recomandări primite de la Procuratura Anticorupție.
𝐃𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑 – Ministerul Justiției a transmis încă o solicitare către autoritățile israeliene pentru clarificarea stadiului examinării cererii”, se arată în comunicatul de presă al structurii.
Responsabilii ministerului au subliniat că au expediat o altă cerere de extrădare Federației Ruse, în condițiile în care din februarie 2024, Ilan Șor se află la Moscova.
,,Astfel, la 𝟏𝟔 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, a fost transmisă cererea oficială de extrădare către Procuratura Generală a Federației Ruse. Totodată, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a furniza orice documente suplimentare necesare pentru facilitarea procesului de extrădare”, au conchis funcționarii de la Chișinău.
Știrea inițială
„Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Eu am pregătit cererea pentru extrădare conform formularului de pe pagina Comisiei Europene, am agreat întregul conținut cu procurorii israelieni, iar Ministerul Justiției refuză să trimită versiunea necesară care ar asigura succes în acest caz”, a afirmat Veronica Dragalin în cadrul unei emisiuni RliveTV.
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a precizat că a pregătit cererea de extrădare conform rigorilor europene în luna iunie 2023, perioadă în care prorusul Ilan Șor se ascundea de justiția de la Chișinău în Israel.
,,A trebuit să mă adresez președintelui țării, prim-ministrului și președintelui Parlamentului ca să insist că, totuși, versiunea care este conform Comisiei Europene, conform ceea ce spuneau procurorii din Israel cu care eu vorbeam direct să fie trimisă versiunea pe care noi o promovam. Până la urmă am reușit să trimitem versiunea noastră, dar eu nu înțeleg de ce persoane din instituțiile statului refuzau să promoveze lucruri care sunt în interesele țării noastre și este în interesul de a-l aduce acasă pentru a-și executa pedeapsa de închisoare aici. (...)Eu consider că relația rece între mine și conducerea țării s-a început cu mult, mult timp înainte, doar că acum a devenit public pentru toată lumea”, a detaliat Veronica Dragalin.
,,Vedetele din justiție”
Responsabilii Ministerului Justiției au menționat pentru ,,Adevărul” că vor veni mai târziu cu un punct de vedere în acest caz.
Întrebat despre cum comentează acuzațiile șefei Procuraturii Anticorupție, premierul Dorin Recean a spus că acestea sunt „declarații politice”.
„Așteptarea tututor este foarte simplă: dosare, probe, închisoare. Toți cred că s-au săturat de vedetele din justiție”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.
În prezent, Ilan Șor se află în Rusia, iar autoritățile ruse refuză să-l extrădeze în Republica Moldova, a anunțat anterior ministrul moldovean al Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„Din partea Israelului au fost prezentate mai multe informații, au fost mai multe discuții și, într-un final, cererea a fost stopată, fiindcă Șor nu mai este pe teritoriul Israelului. În ceea ce privește Federația Rusă, în momentul în care am aflat că acesta s-ar afla pe teritoriul Federației Ruse, am înaintat o cerere, la care am primit un refuz, fără nicio motivare corespunzătoare. Am solicitat explicații suplimentare și urmează să vedem care este temeiul refuzului”, a detaliat Veronica Mihailov-Moraru, ministrul moldovean al Justiției.
Condamnat definitiv
Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, oligarhul fugar Ilan Șor este principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Chișinăului.
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019, când Partidul Democrat din Moldova (PDM), sub conducerea oligarhului Vladimir Plahotniuc, a rămas fără putere.
Inițial, Ilan Șor s-a aflat în Israel, iar din februarie a anului 2024 se află în Federația Rusă, având cetățenia ambelor state.
Oligarhul fugar Ilan Șor este condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară”. În luna decembrie a anului trecut, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au menținut hotărârea Curții de Apel Chișinău și au respins recursul apărării. Prin urmare, pedeapsa este definitivă și irevocabilă.