Maia Sandu afirmă că țara sa nu poate fi reîntregită din cauza armatei ruse din Transnistria. Ce mesaj transmite Kremlinului
0Maia Sandu a afirmat că reîntregirea Republicii Moldova nu poate fi realizată atâta timp cât armata rusă se află în Transnistria, subliniind că o condiție primordială pentru inițierea acestui proces este demilitarizarea regiunii separatiste pro-ruse.

Întrebată dacă criza energetică ar putea determina reîntregirea Republicii Moldova, lidera de la Chișinău a menționat că acest lucru este imposibil în condițiile actuale.
,,Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul Republicii Moldova. Deci o condiție primordială pentru inițierea procesului de reîntregire este demilitarizarea și retragerea armatei Federației Ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, atât timp reîntregirea rămâne doar o soluție teoretică”, a declarat Maia Sandu.
Armata rusă menține în Transnistria un contingent de sute de militari și controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții. Chișinăul a cerut în repetate rânduri retragerea acestui contingent de ocupație, dar Moscova refuză să facă acest lucru, pretinzând că soldații săi asigură pacea.
Acum, regiunea separatistă pro-rusă este la un pas de a rămâne fără gaze rusești, iar Chișinăul riscă să rămână fără energie electrică, după ce acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa nu va mai fi valabil de la începutul anului viitor. Și asta în contextul în care Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.
Iresponsabilitatea Gazprom, companie controlată de Kremlin
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că Chișinăul va cumpăra gaz pentru Tiraspol, dar acesta trebuie să-l plătească.
,,Se cunoștea din timp că acest contract nu va mai fi prelungit. În același timp să ne amintim că există un contract între Moldovagaz și Gazprom care presupune livrarea gazelor naturale pe malul stâng indiferent pe care cale de tranzit: prin Ucraina sau pe alte căi. Căi tehnice de tranzit există dincolo de tranzitul prin Ucraina, dar se pare că nu există responsabilitate pe partea Gazprom de a-și onora obligațiunea contractuală și de a livra aceste gaze către malul stâng. Cunoaștem că Gazpromul nu-și îndeplinește obligațiunea contractuală în raport cu malul drept de ceva timp. Aici lucrurile au fost mai simple pentru că guvernarea a reușit să identifice surse suplimentare, alternative.
În cazul malului stâng, aici dacă se va dovedi și din ce vedem până la ziua de astăzi se pare că Gazprom nu-și va îndeplini această obligațiune contractuală, atunci va trebui ca Guvernul să ia alte măsuri. Repet, indiferent, de soarta contractului între Ucraina și Federația Rusă există un contract care poate fi în continuare respectat și îndeplinit între Moldovagaz și Gazprom, așa cum a anunțat domnul prim-ministru, gazele naturale pot fi cumpărate pe piața și ele pot fi livrate către malul stâng. Problema majoră este capacitatea de plată a celor de pe malul stâng, dar și aici soluții se vor găsi. În primul rând trebuie să se economisească mai mult, să se reducă consumul și-n al doilea rând, Guvernul va veni cu soluții așa cum a promis, cum malul stâng va plăti pentru gazele pe care le va cumpăra instituțiile de pe malul drept”, a afirmat lidera de la Chișinău.
Președinta țării vecine a mai spus că instituțiile întreprind măsuri pentru prevenirea și stoparea influenței Kremlinului asupra alegerilor parlamentare de anul viitor, așa cum s-a întâmplat și în timpul scrutinului prezidențial și al referendumului republican constituțional din acest an.
,,În istoria Republicii Moldova, Kremlinul de fiecare dată încerca să cumpere conducerea țării și să-și promoveze interesele prin conducători, atunci când au văzut că nu pot cumpăra conducerea țării, atunci au recurs la încercare de cumpărare a alegătorilor și din păcate o parte dintre oameni s-au lăsat prinși în aceste capcane, deci vedem o diversitate maximă de instrumente de interferență și vedem care sunt punctele noastre slabe. Am spus deja mai devreme că cel mai vulnerabil element al statului nostru este justiția pentru că dacă justiția funcționa, sancționa corupția politică, nu am fi ajuns la corupție electorală, dar pentru că nu au existat aceste sancțiuni, Kremlinul a reușit să angajeze tot mai mulți oameni pentru ca să-și promoveze interesele aici. Acum pe fiecare element în parte discutăm și trebuie să venim cu răspuns de consolidare a proceselor și instituțiilor”, a conchis șefa statului vecin.
Mesaj pentru Kremlin
Totodată, lidera de la Chișinău a transmis un mesaj Moscovei care urmărește destabilizarea Republicii Moldovei.
,,Noi vrem să fim lăsați în pace, vrem să ne fie respectată integritatea teritorială și suveranitatea, asta înseamnă retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru. Noi vrem moldovenii să decidă pentru Republica Moldova, ci nu banii Kremlinului. Asta ar însemna să nu se intervină în procesele noastre interne. Nu cred că este o solicitare ieșită din comun.
Noi ne dorim relații bune cu toată lumea, dar putem avea relații bune doar cu țările care respectă cetățeanul Republicii Moldova, respectă Repunlica Moldova. Noi avem relații bune și cu Vestul, și cu Estul, cu toți cei care respectă țara. Cei care trimit bani murdari, cei care încearcă să destabilizeze țara noastră de dimineață până seara, cei care ne șantajează nu ne pot fi prieteni. Cei care ne respectă și nu intervin în treburile noastre interne au toate șansele să ne fie prieteni”, a mai declarat președinta Maia Sandu.
Maia Sandu a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe de presă susținute cu câteva zile înainte de expirarea primului mandat de președintă, investirea celui de-al doilea urmând să aibă loc pe 24 decembrie, la Palatul Republicii din capitala Republicii Moldova.