Șeful diplomației de la Chișinău, precizări despre rolul misiunii civile a UE în Republica Moldova
0Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, misiunea civilă a UE va oferi suport instituțiilor, în special celor de forță, ca să facă față amenințărilor hibride ale Rusiei, însă nu va viza și reglementarea conflictului transnistrean.
Șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat speranța că misiunea civilă va fi aprobată în curând, iar odată ajunsă în Republica Moldova, ținta atacurilor agresive ale Kremlinului, o va ajută să-și fortifice capacitatea instituțiilor guvernamentale, preponderent a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât să păstreze pacea și calmul pe teritoriul țării.
,,Interesul nostru este să transformăm instituțiile noastre de forță, Ministerul de Interne, Serviciul de Informații și Securitate, evident și Armata Națională, să le modernizăm, să le aducem la standardele europene, să le capacităm, să aducem echipamente, să aducem bunele practici și Uniunea Europeană ne va ajuta în acest demers prin trimiterea eventuală la Chișinău a unei misiuni care ne va ajuta să fortificăm instituțiile noastre, să luptăm cu amenințările hibride, să păstrăm pacea și calmul pe teritoriul nostru”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul unei emisiuni a postului public de televiziune.
Șeful diplomației de la Chișinău: Actori oligarhi vor să aducă violența pe străzile noastre
Nicu Popescu mai menționează că numărul experților europeni care urmează să vină în țara vecină este unul limitat. Dar contribuția lor va fi una imensă pentru statul care are nevoie de soluții, sprijin și cooperare pentru a limita efectul nociv al amenințărilor hibride din partea Rusiei, devenite tot mai agresive în ultima perioadă.
,,Republica Moldova face față deja unor amenințări hibride destul de agresive. Ne-am ciocnit cu aceste amenințări, practic, înainte de independența noastră. Sprijinul pentru separatism, dezinformarea, propaganda, programele de la televiziunile rusești din 1991-1992 nu sunt foarte diferite ca limbaj, ca agresivitate, ca nocivitate, ca sentiment anti-Republica Moldova comparativ cu ceea ce vedem astăzi. Suntem foarte angajați în fortificarea capacităților noastre la această etapă pentru a menține calmul, pacea, stabilitatea pe teritoriul nostru. Știți bine că există actori oligarhi, reprezentanți ai Federației Ruse care cooperează cu acești oligarhi și care încearcă să aducă violența pe străzile noastre. Întreprindem măsuri pentru a asigura stabilitatea în țara noastră”, a mai spus oficialul.
Contracararea „activităților destabilizatoare”
Uniunea Europeană intenționează să trimită luna viitoare o misiune de sprijin în Republica Moldova, având scopul de a contracara ,,activităţile destabilizatoare” ale Kremlinului, a relatat Euobserver.com.
Potrivit sursei menționate, care citează o notă internă a Uniunii Europene, misiunea va avea mai multe scopuri, între care ,,îmbunătăţirea rezilienţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum şi consolidarea rezilienţei la ameninţările hibride, inclusiv la nivelul spaţiului cibernetic şi contracararea manipulării şi interferenţei informaţionale străine”.
Bruxelles manifestă temeri privind o creştere a ameninţărilor hibride şi de manipulare informaţională în primăvăra acestui an în țara vecină, în contextul în care statul va găzdui în data de 1 iunie summitul Comunităţii Politice Europene, un forum interguvernamental lansat în 2022 de Franţa.
Tot din motive de securitate, țările membre ale Uniunii Europene cumpără echipamente militare neletale, inclusiv un sistem de radar mobil cu rază lungă de acţiune. Achizițiile, de 40 de milioane de euro, pentru țara vecină au fost anunțate, după ce rachetele rusești au survolat ilegal spațiul aerian al ei.
În ultimii doi ani, UE a investit 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova, mai informează sursa menționată.