Securitatea energetică a Republicii Moldova, discutată de premierul Maia Sandu şi ministra de Externe a României, Ramona Mănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru aprofundarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura energetică. Astfel, este importantă finalizarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, planificată pentru perioada aprilie-mai 2020, transmite IPN.

Declaraţiile în acest sens au fost făcute la întrevederea premierului Maia Sandu cu ministrul de Externe al României, Ramona Mănescu, care a efectuat o vizită în Republica Moldova.

Premierul moldovean şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea oferită de România Republicii Moldova şi a subliniat importanţa dialogului politic activ şi cooperarea sectorială vastă, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic european. Maia Sandu a menţionat că România este un partener comercial de încredere, iar relaţiile comercial-economice au o dinamică pozitivă.

„Apreciem promptitudinea şi deschiderea cu care Guvernului României a răspuns la solicitarea Guvernului RM privind suportul pentru a ne realiza obiectivul de aliniere şi racordare a ţării noastre la standardele şi valorile europene prin modernizarea ţării, eradicarea corupţiei şi reforma justiţiei”, a declarat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Prim-ministrul Maia Sandu şi Ramona Mănescu au apreciat realizarea proiectelor comune de succes, exprimând interesul pentru continuarea acestora în domeniile prioritare: educaţie, cultură, energie, agricultură şi altele.

„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar. Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român şi va continua cu aceeaşi intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e preşedinte în România”, a declarat Ramona Mănescu.

De asemenea, a fost reiterată importanţa fluidizării traficului la frontieră prin coordonarea acţiunilor comune, inclusiv sincronizarea numărului de personal al autorităţilor vamale şi al poliţiei de frontieră la punctele de trecere, în scopul evitării ambuteiajelor. Totodată, a fost salutată evoluţia pozitivă înregistrată în procesul de negocieri privind reducerea tarifelor de roaming.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite