Scriitori din 7 ţări participă la „Primăvara europeană a poeţilor 2015”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitori şi traducători din 7 state europene s-au întrunit la Chişinău cu ocazia Festivalului Internaţional „Primăvara europeană a poeţilor 2015”, ajuns la a V-a ediţie. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a declarat că în cadrul evenimentului este reluat dialogul cultural iniţiat la ediţiile anterioare, iar de la an la an acesta ia amploare.

El a afirmat tototdată că unul din punctele forte ale acestui dialog este încercarea de a reînvia instituţia traducerii în Republica Moldova, transmite IPN

Arcadie Suceveanu a menţionat că de mai multă vreme sunt purtate discuţii cu responsabili de la Ministerul Culturii pentru acordarea unor surse financiare în vederea traducerii mai multor opere ale scriitorilor autohtoni în alte limbi europene. Alt obiectiv al festivalului este readucerea în circuit a unor scriitori intraţi în uitare.

Programul festivalului cuprinde şi 4 simpozioane – Simpozionul Internaţional „Dialoguri europene: poeţi şi traducători”, Simpozionul „Lucian Blaga: poetul şi filosoful – 120 de ani de la naştere”, Simpozionul „Ioan Alexandru sau imnurile bucuriei” şi Simpozionul „Poetul Valentin Roşca – amiaza lucrurilor” la 90 de ani de la naştere.

Manifestările incluse în programul festivalului urmăresc să readucă poezia în atenţia marelui public, astfel mai mulţi poeţi se vor deplasa în instituţiile de învăţământ, precum şi în faţa cititorilor din mediul urban şi rural.

Ministrul culturii, Monica Babuc, a spus că dincolo de lucrurile proaste care se întâmplă în societatea moldovenească, există şi o viaţă culturală, iar ceea ce face Uniunea Scriitorilor prin păstrarea acestui for al oamenilor de cultură este un lucru necesar spiritualităţii, conştiinţei morale şi felului de a fi.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite