Exclusiv Scenariu de coșmar pentru Europa: „Nu știu dacă putem să apărăm Moldova de o Rusie cu armata ucraineană subordonată”
0Dacă Europa nu ajută Ucraina să reziste în fața Rusiei, orice plan de înarmare pe termen lung este inutil, susține experta Iulia Joja. Un atac al Rusiei care ar avea în subordonare armata ucraineană, care este acum cea mai puternică din Europa, s-ar putea dovedi nimicitor.

Experta Iulia Joja, care predă Securitate Europeană și Studii Europene la Universitatea George Washington şi Universitatea Georgetown, din SUA, a analizat pentru „Adevărul” rezultatele negocierilor purtate în ultimele zile de administrația americană cu oficialii ruși, celebra conversație telefonică Trump-Putin, ceea ce a urmat acestei discuții și demersurile Uniunii Europene.
„Nu s-a obținut absolut nimic”, susține Iulia Joja, care caracterizează discuțiile drept „cea mai proastă negociere pe care am văzut-o vreodată”.
Joja atrage atenția că programele europene de înarmare și de apărare comună nu vor mai avea niciun rost dacă Ucraina va fi învinsă și Rusia va putea folosi armata ucraineană pentru următorul atac asupra unei țări din Europa.
Experta susține că nu trebuie să ne mai facem iluzii cu privire la un rezultat pozitiv pentru Europa sau Ucraina din negocierile pe care administrația Trump le duce cu Rusia.
„Nu s-a obținut absolut nimic”
Adevărul: Să încercăm să decriptăm ce s-a întâmplat în ultimele zile. Unde suntem cu negocierea unui armistițiu în Ucraina?
Iulia Joja: Din punct de vedere al reușitelor acestor negocieri nu avem absolut nimic. Nu s-a obținut absolut nimic. Fie că vorbim de telefoane, fie că vorbim de întâlniri, nu s-a obținut absolut nimic pentru că dacă scopul, așa cum l-a definit președintele Trump, este oprirea uciderii oamenilor, și ne uitam la ce se întâmplă pe linia de front în Ucraina, cât și pe întregul teritoriu ucrainean, observăm că avem de a face cu un eșec. Trump nu a obținut până în acest moment nimic.
Sunt niște discuții care nu au dus la nimic concret din punct de vedere militar, să ne apropiem mai mult de o încetare a focului, de un armistițiu sau de o pace. În rest, ceea ce s-a văzut din ultimele zile, au fost repetate confirmări ale faptului că SUA a întors armele și se apropie din ce în ce mai mult de poziția Rusiei, că urmărește din ce în ce mai mult poziția și interesele Rusiei, care rămân aceleași și că, din punct de vedere al artei negocierii, aceasta, până acum, este probabil cea mai proastă negociere pe care am văzut-o vreodată.
Pentru că, din nou, SUA oferă tot felul de lucruri, inclusiv lucruri care nu sunt ale ei de oferit, și nu obține absolut nimic, nici măcar nu definește ce dorește. În afară de încetarea omorârii, din care, după cum spuneam, nu a obținut nimic.
Care credeți că sunt posibilele scenarii pentru Ucraina? Ucraina ce variante are?
Având în vedere faptul că devine cu fiecare zi, din ce în ce mai clar că Ucraina nu poate conta pe ajutorul Statelor Unite și pe promisiunile făcute de administrația precedentă, și având în vedere presiunea din ce în ce mai mare din partea a Rusiei, atât directă cât și via Statele Unite ca Ucraina să capituleze într-un final, Ucraina are două variante.
Și acestea sunt aceleași variante care sunt valabile și pentru restul Europei. Fie să capituleze, acceptând condițiile actuale, pe care le flutură Rusia în spațiu public, dar și Statele Unite. Cele mai recente ar fi încetarea ajutorului extern pentru Ucraina. Știm cu toții foarte bine că Ucraina nu poate supraviețui fără ajutor extern. Deci acestea sunt niște condiții pentru capitulare.
Dincolo de asta, aș lega cerința încetării ajutorului extern de alegeri. Știm că alegerile ar duce la instalarea unei marionete pro-ruse. Deci alegeri plus încetarea ajutorului extern.
Aș lega aceste lucruri de solicitarea care rămâne valabilă, nu a fost niciodată ajustată sau modificată de către ruși, privind impunerea neutralității Ucrainei, care este tot un fel de capitulare.
Și atunci, variantele cele două pe care le au la dispoziție Ucraina și restul Europei, sunt fie capitularea Ucrainei, de facto, fie convingerea europenilor și mobilizarea europenilor în a compensa pentru ajutorul lipsă din partea americanilor, ajutând Ucraina să reziste.
Varianta despre care ne avertizează serviciile de informații europene
De ce spuneți că Europa are aceleași variante?
Dacă Rusia pune mâna pe Ucraina, inclusiv prin neutralitate impusă, prin schimbarea conducerii politice și așa mai departe, ne uităm la varianta despre care ne avertizează serviciile de informații ale diferitelor state europene, anume că Rusia va ataca următorul stat, un lucru pe care îl știm cu certitudine, și că va avea capacitatea să treacă la un nou atac în câteva luni până la un an.
În acest context, riscul este nu numai pierderea independenței și suveranității Ucrainei și a zonei tampon pe care o avem; noi acum susținem Ucraina pentru ca rușii să nu se apropie de granițe. Dacă nu mai ajutăm Ucraina să-i țină departe pe ruși, ne uităm la un scenariu aproape cert - aproape cert din punct de vedere atât politic cât și al serviciilor secrete - în care Rusia atacă următoarele state europene, fie că e vorba de Moldova, fie că e vorba de țările baltice, nici nu mai contează, având la dispoziție armata, know-how-ul și armele ucrainenilor.
Noi, europenii, în acest moment, avem capacitatea să-i ajutăm pe ucraineni să facă față, să țină cât de cât linia frontului cu niște sacrificii enorme. Dar nu știu dacă avem capacitatea să ne apărăm și să apărăm Lituania sau Moldova împotriva unui atac al rușilor care au sub comandament ucrainenii, care sunt cea mai puternică armată din Europa în acest moment. Au experiență de luptă unică pe care nimeni altcineva nu o are și au, spre deosebire de ruși, au un arsenal vast și un know-how amplu asupra armelor dintre cele mai sofisticate occidentale.
Nu știu dacă putem să facem față acestui lucru.
Deci îngrijorările europenilor cu privire la posibilitatea de a susține Ucraina, ar trebui să fie analizate în lumina alternativei pe care o avem: avem capacitatea să ne apărăm împotriva Rusiei care are sub comandament Ucraina?
„ReArm Europe ar trebui să aibă drept o componentă vitală ajutorul pentru ca Ucraina”
În contextul acesta, cum ar trebui să arate proiectul de reînarmare a Europei și carta alba a securității europene?
ReArm Europe e un proiect pe câțiva ani, pe mulți ani. Până atunci, Rusia, care pune mâna pe Ucraina, a cucerit jumătatea de Europa. Adică trebuie să le vedem sub formă de priorități în timp. Noi acum cu ReArm Europe, încercăm să câștigăm timp ca să ne înarmăm pentru a descuraja un atac al Rusiei. Dar tot acest scenariu pică, dacă Rusia pune mâna pe Ucraina.
De aceea, ReArm Europe ar trebui să aibă drept o componentă vitală ajutorul pentru ca Ucraina să reziste, pentru ca linia frontului să nu se miște și pentru ca, din nou, Rusia să nu poată, din punct de vedere politic, inclusiv prin alegeri, să pună mâna pe Ucraina.
Rusia poate forța, cu pistolul la cap, la capul generalilor, la capul politicienilor, Ucraina să întoarcă armele împotriva europenilor. Așa cum s-a întâmplat, noi știm asta, în timpul Uniunii Sovietice și a pactului de la Varșovia, invazia Ungariei în 56, invazia Cehoslovaciei în 68. Acesta este scenariul la care ne uităm. Acesta este riscul dacă îi lăsăm pe americani să-i ajute pe ruși să pună mâna pe Ucraina.
Por fi toate aceste concesii pe care Trump pare că le face Rusiei să fie singura strategie de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor?
Și întrebarea mea este „Putin vrea pace?” Asta este o premisă falsă. Putin nu are niciun motiv să vrea pacea.
„Trump nu vrea Europa sub influență americană”
Deci acum Trump se cramponează de faptul că a promis că va aduce pacea, dar nu ține cont de situația din teren?
Da. Putin are trei cerințe: retragerea Statelor Unite din Europa și capitularea Ucrainei. Într-adevăr, dacă Trump face tot posibilul să îl facă pe Putin să se oprească, atunci trebuie să ofere aceste două lucruri și văd că este pe parcursul să le ofere.
Astea sunt cerințele lui Putin încă din 2021, înainte să înceapă războiul. Nu și le-a schimbat. Deci Trump poate să-i facă pe plac lui Putin și să-i dea Ucraina și să-i dea Europa.
Trump nu a definit ce vrea din această negociere. Americanii nu știu ce vor să obțină din negocieri, pentru că Trump nu a definit asta. El însă dă de înțeles că nu vrea să mai aibă de-a face cu Europa, că ne detestă și că nu dă doi bani pe Ucraina. Deci din punctul ăsta de vedere nici nu știu dacă e nevoie de negocieri. Poate ar trebui să ne scutească de aceste negocieri și pur și simplu să se retragă pentru că anumite lucruri nu au nu sunt ale lui de dat.
Practic acum Putin ce cere?
Ca americanii să pună presiune pe europeni să nu-i mai ajute pe ucraineni. Astea nu sunt lucrurile pe care Trump le poate negocia. Deci Trump pune pe masă lucruri care nici măcar nu sunt ale lui. Trump n-a spus în niciun moment, „vreau să rămân în Europa”, „vreau să rămână NATO intact”.
El nu a semnalat public care sunt lucrurile pe care vrea să le obțină. El ce vrea de la Europa? Că Putin știm ce vrea de la Europa, să nu-i mai ajute pe ucraineni și să intre liber în restul Europei. Dar Trump nu vrea același lucru? Că nu a dat de înțeles că ar vrea altceva.
În ce moment Trump a semnalat în orice fel de discuție cu rușii, cu europenii, ceva bun pentru relația transatlantică? El vrea să ne impună tarife, vrea să ne lovească comercial, economic, și ne amenință, ne spune că democrația noastră nu e bună. Deci, politic nu suntem buni, comercial face războaie cu noi, și din punct de vedere al securității, negociază peste capetele noastre... Deci, nu știu ce ar putea să aibă bun Trump pentru relația transatlantică.
Viziunea lui Trump cu privire la politica externă, la sistemului internațional, este acela de concert al marilor națiuni în care Trump vrea să anexeze Canada, să anexeze Groenlanda și să preia canalul Panama, să facă America mai mare și în schimb să facă un acord cu Putin, în care Putin vrea Europa, și un acord cu Xi, în care China vrea o parte din Asia. Să împartă lumea. El ne-a spus direct că spre deosebire de războiul rece, în care America voia Europa, sau o parte din Europa sub influența americană, acum el nu vrea Europa. El ne spune că nu îi place de noi.