România a securizat o parte din spațiul aerian în timpul summitului CPE din Republica Moldova
0Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, securizarea spațiului aerian în timpul desfășurării celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene a avut loc în mare parte de pe teritoriul României, unde au fost instalate echipamente din mai multe țări europene, dar și de peste Ocean.

„Spațiul nostru aerian a fost securizat pe o perioadă suficientă de timp ca să nu avem surprize nici înaintea summitului, nici după summit. O bună parte din aceste eforturi de protecție a spațiului aerian nu s-a făcut nemijlocit de pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru a proteja spațiul aerian al Republicii Moldova nu e nevoie neapărat să îți instalezi toată infrastructura pe teritoriul țării noastre. O bună parte sau cea mai mare parte a fost asigurată de pe teritoriul României cu echipamente din România, Franța, Marea Britanie, SUA și NATO la fel a contribuit la asigurarea spațiului aerian de pe teritoriul statelor membre NATO, în primul rând, România, dar nu numai”, a explicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei emisiuni a postului Pro TV Chișinău.
Astfel, mai spune șeful diplomației, întreaga comunitate de state europene, alături de țara vecină, a avut grijă de spațiul aerian în timpul evenimentului.
Nicu Popescu a declarat că nu știe dacă a fost sau nu implicată în această operațiune și Ucraina.
Imagine țării șlefuită de summit
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a declarat după summit-ul CPE că țara sa nu mai este văzută ca una care se lasă batjocorită de Kremlin, imaginea Republicii Moldova fiind îmbunătățită și contribuind la creșterea exporturilor sau la atragerea investițiilor.
,,Moldova nu mai este văzută ca, acum câțiva ani, drept un loc obscur, unde grupările criminale își împart averea statului. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin, Moldova este o țară apreciată pentru generozitatea oamenilor ei și curajul, capacitatea lor de a face față unor situații dificile și de a merge înainte cu fruntea sus. Moldova este percepută drept viitoare membră a Uniunii Europene”, a afirmat președinta Sandu.
În data de 1 iunie, țara vecină a fost gazda celei de-a două reuniuni a summitului Comunității Politice Europene, un eveniment care a avut loc pe teritoriul unui castel din satul Bulboaca din raionul Anenii Noi, localitate situată la 40 km distanță de capitala Chișinău.
Summitul a reunit în același loc 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.
Ideea privind organizarea reuniunii în Republica Moldova a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit.