Maia Sandu, despre summit-ul CPE din Moldova: O expresie clară a solidarității cu Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În debutul summit-ului Comunității Politice Europene, președinta Rep. Moldova a declarat că evenimentul desfășurat în apropiere de Ucraina reprezintă o expresie clară cu țara aflată într-un război crunt de peste un an după ce a fost invadată de Rusia.

A doua reuniune a summit-ului CPE a început cu discursul Maiei Sandu. FOTO: Facebook
A doua reuniune a summit-ului CPE a început cu discursul Maiei Sandu. FOTO: Facebook

,,Astăzi, aici, în Moldova, în împrejurimile senine ale Castelului Mimi, pacea, liniștea acestui loc sunt în contradicție cu războiul violent, care se desfășoară chiar dincolo de frontieră, este cel mai mare război de pe continentul nostru, după cel de-al doilea război mondial, un război pe care a ales să-l poarte Rusia, un război care ne-a reunit pe toți din dorința de a restabili pacea pe continent. Decizia de a ne reuni astăzi aici la al doilea summit al Comunității Politice Europene doar la 20 de km de granița cu Ucraina este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporul ucrainean. Ucrainenii luptă pentru libertate, pentru valori europene și pentru viitorul continentului”, a declarat Maia Sandu. 

,,Soluții pentru a readuce pacea pe continentul european”

Președinta Sandu a susținut discursul, fiind alături de zecile de lideri străini, între care Volodimir Zelenski. 

,,Sunt mândră să stau alături de el (n.r.- Volodimir Zelenski) astăzi aici. Moldovenii ca și ceilalți europeni au dat dovadă de solidaritate cu vecinii noștri, primindu-i în casele lor, dar trebuie să facem mai mult. Acest summit asigură platforma pentru identificarea unor soluții la care putem să ne angajăm cu toții pentru a readuce pacea pe continentul european și a proteja acest continent. Dragi colegi, acest al doilea summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a unității, forței și hotărârii de a acționa împreună ca o familie. O familie care rămâne unită, care colaborează pentru a rezolva problemele comune. O familie unică europeană în care statele membre și din afara Uniunii Europene pot să acționeze împreună pentru a combate agresiunea și pentru a consolida pacea pe continent”, a adăugat președinta Sandu. 

Totodată, aceasta a vorbit despre subiectele abordate în cadrul celei de-a doua reuniuni a summit-ului CPE. 

,,În următoarele ore, dorim să avem o dezbatere cu privire la modul în care putem consolida securitatea continentului și cum putem rezolva consecințele invaziei ruse împotriva Ucrainei, va trebui să găsim soluții pentru crizele din domeniul energiei și climei. Importanța găsirii unor soluții comune devine foarte clară, atunci când ne gândim ce s-ar putea întâmpla dacă nu găsim soluții, care este miza pentru Europa, pentru ordinea internațională. Nu putem accepta ca principiile integrității teritoariale să nu mai conteze, nu mai putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte pentru că o altă țară ia decizia de a-și invada vecinul. Pentru Moldova aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să joace un rol activ în comunitatea politică europeană, să devină membră a Uniunii Europene, a mai spus aceasta. 

În data de 1 iunie, Republica Moldova este gazda celei de-a două reuniuni a summit-ului Comunității Politice Europene, un eveniment care are loc pe teritoriul unei vinării din satul Bulboaca din raionul Anenii Noi, situat la 40 km distanță de capitala Chișinău. 

Ideea privind organizarea reuniunii în țara vecină a fost lansată în toamna anului trecut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în Cehia, acolo unde a avut loc primul summit CPE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite