Rezoluția adoptată la mitingul convocat de Maia Sandu, votată în Parlamentul de la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

55 de aleși și-au dat votul pentru rezoluția prin care se solicită clasei politice modificarea Constituției pentru „a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la UE”, document adoptat în cadrul Adunării Naționale ,,Moldova Europeană”.

Parlamentul a votat pentru rezoluția Adunării ,,Moldova Europeană”. FOTO: Multimedia.parlament.md
Parlamentul a votat pentru rezoluția Adunării ,,Moldova Europeană”. FOTO: Multimedia.parlament.md

54 de deputați ai fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și un ales neafiliat au votat pentru rezoluția Adunării Naționale „Moldova Europeană”, inițiativa legislativă aparținând PAS-ului. 

Vot urmat de aplauze 

Apoi, parlamentarii s-au ridicat în picioare, aplaudând și scandând ,,Europa”.  ,,Parlamentul invită societatea civilă, partidele politice parlamentare şi extraparlamentare să sprijine necondiţionat, indiferent de viziunile lor politice, implementarea cerințelor formulate în Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, precum și a angajamentelor asumate în cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 3 martie 2022. De asemenea, sunt invitați liderii de opinie să comunice oamenilor despre obligaţiile şi beneficiile Acordului de asociere cu Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova”, anunță reprezentanții Legislativului.

În data de 21 mai, în cadrul mitingului proeuropean, zecile de mii de oameni au adoptat rezoluția prin care au afirmat aspirația țării lor de a deveni membru cu drepturi depline al UE, afirmând că ,,aderarea la Uniunea Europeană este calea unică care poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită”.

„Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare. Aderarea la Uniunea Europeană este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”, mai scrie în document. 

80.000 de persoane pentru susținerea parcursului pro-european

Evenimentul s-a desfășurat concomitent în capitala Republicii Moldova şi în 33 de oraşe europene, iar datele poliției arată că au participat în jur de 80.000 de persoane. 

La adunare a participat și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a susținut un discurs atât în limba română, cât și în engleză, menționând că UE continuă să fie lângă Republica Moldova, inclusiv în calea sa spre integrare europeană.

La începutul lunii aprilie, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a anunțat despre convocarea adunării, precizând că în acest mod cetățenii vor manifesta pentru calea europeană pe care au ales-o pentru Republica Moldova.

În vara anului trecut, aceasta a primit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie, Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite