Revoluţie în educaţie. Manualele digitale le-ar putea înlocui pe cele clasice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile clasice pot fi înlocuite cu tablete. FOTO Adevărul
Cărţile clasice pot fi înlocuite cu tablete. FOTO Adevărul

Manualele digitale le vor înlocui în curând pe cele tradiţionale. Cel puţin acesta este planul Ministerului Educaţiei de la Chişinău care a anunţat dezbateri publice cu privire la aprobarea acesui concept. Manualul digital va conţine imagini, secvenţe audio şi video şi, cel mai probabil, va putea fi descărcat de pe internet.

Structura manualului digital va fi una modernă, iar informaţia va apărea pe ecranul calculatorului la fel cum apare şi în paginile cărţilor tipărite. Elementele grafice vor respecta principiile de amplasare a imaginilor în pagină şi vor avea o gamă coloristică pală, se arată în proiectul conceptului manualului digital elaborat de un grup de lucru al Ministerului Educaţiei. Potrivit documentului, elaborarea şi implementarea manualelor digitale reprezintă începutul unui proces revoluţionar în educaţie - trecerea de la suportul informaţional tradiţional, adică hârtia, la resursele şi instrumentele eficiente pe care le poate oferi tehnologia. Este o tranziţie cel puţin  la fel de importantă cum a fost trecerea de la producerea cărţilor prin copierea manuscriselor la procesul de tipar, utilizat până în prezent, afirmă experţii.

Manualul digital este o necesitate imediată

În procesul de elaborare a concepţiei manualului digital, a fost realizat un sondaj în rândurile editorilor, reprezentanţilor companiilor din domeniul Tehnologiilor Informaţionale, cadrelor didactice, elevilor şi părinţilor acestora. Rezultatele indică faptul că 44% din respondenţii consideră manualul digital o necesitate imediată pentru sistemul educaţional din Republica Moldova, iar 42% cred că această reformă este necesară, dar nu în viitorul apropiat. Majoritatea cadrelor didactice chestionate (63%), dar şi elevii (72%) au deja o experienţă de utilizare a manualelor digitale. Mai mult de jumătate din respondenţi optează pentru înlocuirea treptată a manualelor tradiţionale prin manuale digitale şi utilizarea în viitor doar a acestora (77%). Companiile IT, participante la sondaj, s-au arătat dispuse să colaboreze pentru elaborarea şi implementarea manualelor digitale.

Manualele digitale există în toate ţările dezvoltate

Ministerul Educaţiei susţine că în ţările dezvoltate ale lumii elevii învaţă deja din manualele digitale. În Coreea de Sud, în anul 2007, a fost lansat programul naţional „Digital Textbook”. La baza programului se află concepţia cărţii interactive virtuale şi principiul realităţii augmentate, care combină modelele  interactive 3D cu datele necesare pentru studii, în diverse formate. Către anul 2014, rezultatele experimentului au demonstrat o creştere cu circa 30% a progresului şcolar, cea mai mare creştere fiind atestată în cazul elevilor cu rezultate scăzute, care ulterior au fost instruiţi în baza tehnologiilor tradiţionale. În următorii ani este preconizată trecerea integrală a instruirii la nivel naţional în bază de manuale digitale. 

Manualul digital cuprinde conţinutul manualului tipărit

Manualul digital este descris ca fiind un sistem informatic interactiv pentru instruire, cu funcţii complexe, care asigură continuitatea şi completitudinea învăţării, controlul progresului, instrumente de control şi autoevaluare. Cartea va cuprinde integral conţinutul manualului tipărit, având în plus sau în locul ilustraţiilor din manualul tipărit elemente specifice, precum exerciţii interactive de diversă natură, animaţii, secvenţe video, imagini şi simulări care, prin utilizare, aduc un plus de profit cognitiv. Manualul digital poate conţine şi activităţi educaţionale destinate realizării în grup. 

Dan Perciun, liderul grupului de lucru care a elaborat conceptul manualului digital, spune că nivelul de complexitate al produsului final depinde de bugetul alocat acestui proiect. „Vom avea dezbateri publice pe marginea acestui concept. Ulterior, ideea va fi prezentată la Colegiul Ministerului Educaţiei. Dacă se aprobă, vor începe celelalte proceduri pentru implementarea manualului digital. Cel mai probabil, acesta va fi descărcat de pe internet. În mare parte cartea va conţine informaţia din manualul tipărit, dar vor exista nişte elemente suplimentare, acest lucru depinde de nivelul de complexitate. De altfel, cu cât va fi mai mare nivelul de interacţiune dintre copil şi manual cu atât el va fi mai scump. Să vedem dacă posibilităţile financiare coincid cu dorinţele noastre”, afirmă Dan Perciun.

Lecţiile vor fi mai active

Modelul de organizare a lecţiei nu va suferi modificări importante, susţin autorii conceptului. În schimb, va avea loc modificarea activităţilor în cadrul lecţiei. Prezenţa în sala de clasă a dispozitivelor de proiecţie, împreună cu resursele manualului digital transformă procesul de cunoaştere din unul pasiv, urmărit de elev prin intermediul profesorului, în unul activ, care permite participarea nemijlocită a elevului în descoperirea noului, profesorului revenindu-i rolul de mentor. Manualul digital nu trebuie tratat ca o entitate separată, care nu interacţionează cu alte resurse educaţionale. Dezvoltarea unor seturi complete digitale, formate din manual, caiete de exerciţii, culegeri de probleme, teste pentru (auto) evaluare, vor aduce un plus de valoare întregului proces educaţional. Cu ajutorul acestora se vor crea condiţii speciale pentru elevii dotaţi,  pentru cei cu cerinţe educaţionale speciale.

Caracteristicile manualului digital

Întrucât forma digitală reprezintă o copie aproape fidelă a manualului tipărit, procesul de creare a variantei digitale nu necesită instrumente software specializate - are costuri suplimentare reduse şi posibilitatea de îmbunătăţire continuă a resurselor multimedia. Produsul va putea fi folosit pe majoritatea sistemelor de operare populare: Windows, Android, iOS sau Linux. Textele se recomandă a fi redactate în fonturi precum Salvette, Arial Verdana sau Tahoma. Literele majuscule vor fi folosite doar în titluri sau pentru evidenţiere. În elaborarea manualului digital se va evita divizarea cuvintelor pe silabe pentru trecerea dintr-un rând în altul. Dimensiunea caracterelor va fi determinată în funcţie de vârsta elevilor cărora le este destinat manualul.

În SUA, preşedintele Barack Obama a cerut ca procesul de tranziţie la manualele în format digital să fie accelerat, astfel încât până la sfârşitul anului 2017 fiecare elev să ţină în mână o carte digitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite