Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat o Declaraţie comună pentru regândirea Parteneriatului Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova, Ucraina şi Georgia vor solicita împreună Parlamentului European să promoveze o rezoluţie prin care ţările respective să obţină o susţinere politică clară şi o foaie de parcurs pentru aderarea la UE. Viziunile şi aşteptările deputaţilor moldoveni, georgieni şi ucraineni cu privire la viitorul relaţiilor cu UE se conţin într-o declaraţie comună care vizează regândirea strategică a Parteneriatului Estic, transmite IPN.

Documentul a fost adoptat duminică, 17 septembrie, de către parlamentari din cele trei ţări, la finalul unei reuniuni privind viitorul Parteneriatului Estic, care s-a desfăşurat în Cadennabia, Italia, în perioada 15-17 septembrie. 

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, la discuţii au participat şi politicieni din Germania şi SUA. Dezbaterile au vizat provocările şi perspectivele Parteneriatului Estic în contextul Summitului de la Bruxelles din noiembrie anul curent.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat de vicepreşedintele Legislativului, Iurie Leancă, şi de copreşedintele Adunării Parlamentare EURONEST, Marian Lupu.

Declaraţia adoptată reiterează necesitatea obţinerii unei perspective europene în conformitate cu art. 49 al Tratatului Uniunii Europene, care stabileşte că orice stat european care întruneşte criteriile de aderare poate cere şi deveni membru al Uniunii Europene. 

„Am agreat ca Parlamentele Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei să dezvolte o agendă şi un plan de acţiuni comun pentru cooperare trilaterală”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău Iurie Leancă.

Declaraţia a fost expediată Parlamentului European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite