Republica Moldova împrumută bani pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor
0Împrumutul în valoare de 25 de milioane de euro va fi contractat de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, iar acordul care prevede acest lucru a fost semnat de reprezentanții Ministerului de Finanțe de la Chișinău și cei ai instituției bancare.
Cele 25 de milioane de euro de la BERD sunt parte a unui pachet de finanțare mai amplu, între care un împrumut de la Banca Europeană de Investiții, precum și mijloace financiare nerambursabile din partea donatorilor internaționali. Acesta va permite realizarea unui proiect care prevede îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor solide din mai regiuni ale țării vecine.
,,Proiectul este prima acțiune la scară largă în sectorul de gestionare a deșeurilor solide din Moldova care implică mai multe regiuni și este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide. Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din Moldova. Acesta va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructuri de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor”, anunță reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Iar startul va fi dat cu zona care include trei raioane din centrul Republicii Moldova.
,,Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținerea BERD în cadrul proiectului include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro. Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare donator, va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa. Proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia”, adaugă funcționarii.
Pe lângă asta, va fi extins, regionalizat și creat un sistem consolidat de gestionare a deșeurilor solide. La fel, în cadrul proiectului, va fi îmbunătățit procesul de colectare a gunoiului din zonele municipale.
,,Acoperind nu doar centrele urbane, ci și zonele rurale. Infrastructura municipală bine-funcțională, inclusiv gestionarea deșeurilor solide, joacă un rol esențial în protejarea sănătății umane și a mediului ambiant. Este esențial pentru construirea de orașe durabile și locuibile și pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (ODD)”, mai informează angajații instituției.
De asemenea, va fi construit un depozit regional de deșeuri sanitare, care va corespunde standardelor europene, și va determina închiderea celor mai mici, neconforme și ilegale.
,,Vor reduce aruncarea ilegală a deșeurilor, în timp ce investițiile în reciclabile separate la sursă, deșeuri verzi și instalații mixte de tratare a deșeurilor vor crește ratele de reciclare și vor asigura eliminarea în condiții de siguranță pentru mediu. De asemenea, va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon și metan asociate cu eliminarea deșeurilor, contribuind astfel la eforturile Republicii Moldova de decarbonizare, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris privind schimbările climatice”, punctează aceștia.
Până în momentul de față, Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare a investit peste 1,8 miliarde de euro prin intermediul a 158 de proiecte în Republica Moldova.