Republica Moldova, împărţită între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din cetăţenii Republicii Moldova susţin aderarea la Uniunea Vamală reprezentată de Rusia, Belarus şi Kazahstan, sugerează un sondaj de opinie realizat în luna octombrie în toată Republica Moldova cu excepţia Transnistriei.

"În cazul în care un referendum ar avea loc în Republica Moldova în acest weekend, 45% dintre persoanele chestionate ar vota pentru intrarea ţării în Uniunea Vamală" a precizat preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova Victor Mocanu.

Expertul a declarat că 35% dintre cei chestionaţi ar vota împotriva Uniunii Vamale, în timp ce un procent de 7% ar ignora referendumul. Potrivit sondajului, 43% din respondenţi ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 40% ar vota împotriva acestei evoluţii şi 5% ar ignora votul. Mocanu a subliniat că 48% din cei chestionaţi s-au poziţionat împotriva aderării Republicii Moldovei la NATO. Sondajele recente de opinie indică scepticismul în creştere a populaţiei din Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană. 

Experţii au argumentat că această schimbare a percepţiei este legată de înrăutăţirea situaţiei economice care se reflectă şi în scăderea ratingului politic a coaliţiei de guvernământ pro-europene din Republica Moldova. Sondajul a fost realizat în 70 de localităţi ale Republicii Moldova pe un esantion de peste 1000 de persoane, cu o marja de eroare nu este mai mare de 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite