Reprezentanţii industriei HoReCa nu susţin revenirea la cota 20% TVA, propusă de Ministerul Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se pronunţă împotriva revenirii la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa). Reacţia vine după ce ministra finanţelor, Natalia Gavriliţa, a anunţat marţi, 23 iulie, un şir de măsuri fiscale pe care intenţionează să le promoveze Guvernul, transmite IPN.

Preşedinta Asociaţiei MĂR, Aneta Zasaviţchi, afirmă că reforma fiscală din 1 octombrie 2018, care a presupus reducerea cotei TVA pentru HoReCa la 10%, este în concordanţă cu practicile Uniunii Europene şi este o necesitate „pentru care a bătut la uşile guvernelor, din 2013, de când şi-a început asociaţia activitatea”.

„În opinia noastră, decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activităţii economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate şi gaz”, a declarat preşedinta MĂR.

Potrivit Anetei Zasaviţchi, aceste măsuri vor avea efect şi mai negativ asupra consumatorului de rând şi a angajaţilor din acest sector. „Nu ni se pare corect luarea unei astfel de decizii pripite, fără un dialog cu mediul de afaceri din HoReCa”, a mai spus Aneta Zasaviţchi.

Preşedinta MĂR vine cu invitaţia de a iniţia un dialog la acest subiect înainte de ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. În opinia sa, „businessul autohton nu merită sacrificat pentru creditări de scurtă durată”.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite