Reacția Rusiei la decizia Chișinăului de a suspenda licențele posturilor TV pro-ruse

0
Publicat:

A două zi după ce autoritățile de la Chișinău au anunțat despre faptul că șase posturi TV au licența suspendată, Rusia a calificat hotărârea drept un act de cenzură politică fără precedent.

Rusia a reacționat în cazul suspendării licenței posturilor TV. FOTO: Donpress.com
Rusia a reacționat în cazul suspendării licenței posturilor TV. FOTO: Donpress.com

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ministerul rus de Externe au venit cu o reacție referitoare la hotărârea CSE de la Chișinău cu privire la posturile TV pro-ruse

,,Prin acest pas, Chișinăul, ascunzându-se în spatele unei preocupări imaginare de a-și proteja cetățenii de interpretări ale evenimentelor care au loc în Moldova și în lume, privează în mod deliberat milioane de locuitori vorbitori de limbă rusă de ultimele surse  de conținut de știri. Sute de jurnalişti îşi vor pierde brusc locurile de muncă din cauza voinţei politicienilor care joacă rolul de cenzori. Considerăm această interdicție ca un act de cenzură politică fără precedent, ca o insultă asupra principiului pluralismului media și o încălcare flagrantă a dreptului la libertatea de acces la informație, la care conducerea politică a Republicii Moldova își declară în mod regulat aderarea. Având în vedere consecințele fără precedent ale implementării sale pentru partea rusă a populației țării, o calificăm și drept o încălcare cinică a drepturilor minorităților naționale. Solicităm ca organizațiile internaționale să facă o evaluare adecvată a ceea ce s-a întâmplat și să ia toate măsurile adecvate pentru a remedia situația inacceptabilă”, au menționat aceștia. 

Șase posturi TV pro-ruse cu licența suspendată

În data de 16 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a suspendat licența a șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Hotărârea a fost luată ca ,,să securizeze spațiul informațional din țară, să elimine manipularea și propaganda, elemente corupte și deosebit de periculoase”. Aceasta este valabilă în timpul stării de urgență. 

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu declară că decizia a fost luată în baza constatărilor ,,Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a punctat șefa statului. 

Atât PSRM, cât și partidul Șor, care ar controla posturile TV rămase fără licență, au criticat hotărârea. Reprezentanții Partidului Socialiștilor au anunțat că acțiunea neîntemeiată va fi atacată în instanță. Iar în opinia politicianului fugar Ilan Șor, care se ascunde în Israel de justiția moldovenească, aceasta a distrus principiul democrației, sub privirea perfidă a Occidentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite