Recean, după anularea excluderii de la locale a candidaților Șansă: Grupări criminale finanțate și susținute de Kremlin UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul de la Chișinău afirmă că statul va interveni de fiecare dată când securitatea națională va fi amenințată, reiterând că grupul susținut de Ilan Șor și finanțat de Kremlin nu poate să facă orice-și dorește în Republica Moldova, inclusiv să corupă alegători și judecători, declarația fiind făcută în debutul ședinței de miercuri a Executivului, după ce magistrații au anulat decizia privind excluderea de la locale a candidaților partidului Șanșă.

Dorin Recean a reacționat în debutul ședinței din data de 13 decembrie. FOTO: Gov.md
Dorin Recean a reacționat în debutul ședinței din data de 13 decembrie. FOTO: Gov.md

UPDATE: Reprezentanții Asociației Judecătorilor din Republica Moldova au reacționat în cazul declarațiilor premierului de la Chișinău, calificându-le drept ,,o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”.

,,Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova solicită respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare. Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii”, au menționat responsabilii asociației.

Știrea inițială :

,,Vă rog să reținem trei nume: Negru Veronica, Palanciuc Ecaterina și Dutca Irina. Acest complet de judecată de la Curtea de Apel ieri a decis să anuleze decizia Comisiei Situații Excepționale prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral-local din Republica Moldova. Și aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Noi trebuie să înțelegem că se creează așa o impresie că, așa o situație în care un grup criminal poate să vină aici în Republica Moldova să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să nu aibă dreptul să aplice instrumentele care sunt necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri, menționând că statul va interveni de fiecare dată când securitatea națională va fi amenințată. 

În data de 12 decembrie, completul de judecată de la Curtea de Apel Chișinău format din Veronica Negru, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca a dictat hotărârea prin care a anulat decizia prin intermediul căreia toți candidații partidului Șansă susținut de oligarhul fugar Ilan Șor au fost excluși de la alegerile locale generale.

„Se anulează Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023. Actul administrativ normativ anulat – Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 92 din 03.11.2023, nu produce efecte juridice din momentul în care prezenta hotărârea devine definitivă. Se obligă Comisia pentru Situații Excepționale să publice prezenta hotărâre în aceeași de informare pe pagina web oficială a Guvernului”, este menționat în actul instanței.

Decizia atacată în instanța superioară

Consilierul pe comunicare al premierului moldovean, Daniel Vodă, a anunțat că decizia va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, reiterând că va apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile de crimă organizată.

Membrii formațiunii susținute de fugarul Ilan Șor afirmă că  ,,această decizie demonstrează că autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere.Este clar deja că alegerile locale care s-au desfășurat fără participarea Partidului Politic „ȘANSĂ” sunt nereprezentative și nelegitime”.

Partidul Șansă, al cărei șef este jurnalistul Alexei Lungu, a devenit extrem de prezent pe scena politică din Republica Moldova, după ce formațiunea prorusă Șor a fost scoasă în afara legii de magistrații Curții Constituționale.

Cu două zile înainte de primul tur al scrutinului din data de 5 noiembrie, șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a declarat că înregistrarea tuturor candidaților partidului Șansă în cursa electorală a fost anulată, hotărârea fiind luată de membrii Comisiei pentru Situației Excepționale (CSE) în aceeași zi în care șeful Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a anunțat că Rusia a alocat peste un miliard de lei pentru a destabiliza situația din Republica Moldova, punând la cale un scenariu ce ar fi fost executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii fiind destinați, inclusiv pentru mituirea alegătorilor. Acuzațiile au fost respinse de Ilan Șor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite