Șor promite gaz ieftin sponsorizat de Turcia pentru regiunile controlate de partid

0
Publicat:

Proiectul de furnizare a gazelor la prețuri preferențiale în mai multe regiuni ale Moldovei este subvenționat din Turcia a anunțat Ilan Șor, sâmbătă pe canalul său de Telegram.

Ilan Șor. Fpto: Arhiva Adevărul
Ilan Șor. Fpto: Arhiva Adevărul

"Există o companie turcească care a acceptat politicos să ajute Moldova, sau mai bine zis regiunile pe care le conducem, să primească gaze la un preț accesibil. Sunt oameni de afaceri în Turcia care vor compensa acest preț și vor permite Găgăuziei, regiunii Taraclia și regiunii Orhei să primească gaz la acest preț.” , a spus Șor Potrivit acestuia, volumele necesare de gaz se află în depozitele ucrainene. Aprovizionarea se va face prin intermediul companiei energetice din Moldova, NordGaz Furnizare.

Șor a dat asigurări că proiectul va permite consumatorilor finali să primească gaze la 10 lei (0,5 USD) pe 1 metru cub, care este cu aproximativ 40% mai ieftin decât acum. Potrivit acestuia, primele livrări sunt așteptate în decembrie.

Guvernul Moldovei a numit declarația lui Shor speculație. Republica se confruntă cu o criză energetică din cauza creșterii prețurilor la gaz și energie electrică, care a stârnit proteste prin care se cer demisia președintelui Maia Sandu. Tarifele la gaze au crescut de aproape șapte ori în 2022, la 29,27 lei (1,6 dolari), iar apoi au fost reduse la 17,4 lei (0,9 dolari).

Din octombrie 2022, Gazprom, care anterior era singurul furnizor de gaze al republicii, și-a redus volumul zilnic de aprovizionare cu 30%. Compania rusă a explicat acest lucru prin probleme tehnice asociate cu tranzitul limitat prin Ucraina, dar Chișinăul a pus criza pe seama holdingului de gaze. În această situație, iarna trecută malul drept al Nistrului a trecut complet la achiziționarea de combustibil de la furnizorii europeni, iar gazul rusesc este trimis pentru a genera energie electrică în Transnistria nerecunoscută. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite