Marina Tauber, apropiata lui Ilan Șor, a rămas fără imunitate parlamentară din nou UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina Tauber riscă să rămână fără imunitate parlamentară pentru amestec în înfăptuirea justiției, demersul fiind înaintat parlamentarilor de către procurorul general interimar al Republicii Moldova, Ion Munteanu. Măsura va fi discutată la ședința de joi a Legislativului de la Chișinău.

Procurorul general interimar solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei. FOTO: Arhivă
Procurorul general interimar solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei. FOTO: Arhivă

UPDATE: La sfârșitul zilei de joi, 57 de parlamentari au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber. 

,,Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatei Marina Tauber în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 303 alin (3) din Codul penal, care prevede amestecul în înfăptuirea justiției. Un PROIECT de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați, după ce Parlamentul a recepționat o cerere semnată de procurorul general interimar, Ion Munteanu. Conform procedurii, cererea și materialele prezentate de Procurorul general interimar au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care s-a convocat în ședință, iar Marina Tauber a participat la discuții. Ulterior, a fost prezentat în plen raportul și proiectul de hotărâre pe marginea examinării cererii. Potrivit Constituției Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului după ascultarea sa”, au anunțat reprezentanții Legislativului de la Chișinău.

Știrea inițială

În debutul ședinței, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut anunțul privind solicitarea ridicarea imunității Marinei Tauber. 

„Solicitarea numărul unu: ridicarea imunității parlamentare deputatei Marinei Tauber. Doi: încuviințarea ridicării imunității în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată pe faptul săvârșirii infracțiunii amestecul în înfăptuirea justiției, semnat domnul procuror general interimar, Ion Munteanu”, a declarat Igor Grosu de la tribuna Parlamentului. 

Persoana vizată a reacționat la acest anunț în cadrul unui briefing de presă susținut în incinta Parlamentului, afirmând că cererea a fost înaintată pentru a distrage atenția opiniei publice de la raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023, acesta fiind prezentat joi de premierul Dorin Recean. 

„Tot acest circ de prost gust cu ridicarea imunității mele s-a făcut pentru ca nimeni să nu atragă atenția la un raport penibil a domnului premier Recean”, a menționat aceasta.

Nu este prima dată când Legislativul de la Chișinău îi ridică imunitatea parlamentară Marinei Tauber. O acțiune de acest gen a avut loc în luna mai a anului trecut pentru trei infracțiuni, două au fost în iulie și, respectiv, în mai 2022, iar alta a fost înregistrată în toamna anului 2019. 

Între timp, deputata independentă și fostă vicepreședintă a partidului Șor scos în afara legii, figurează în mai multe cauze penale, iar ea pledează nevinovat.

Aceasta este apropiata lui Ilan Șor, care potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al țării vecine, Alexandru Musteața, ar fi principalul aliat al Kremlinului privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iar Rusia are o strategie în acest sens, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare. 

,,Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale conectate între ele. În primul rând, susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii, care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin, în speță, Federația Rusă. Actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice, și actori politici declarați pro-stataliști, respectiv vor să se ascundă în spatele unor politici externe și neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească Federația Rusă. Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată și actori politici conectați la grupurile criminal organizate conduse de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională”, a subliniat șeful SIS. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite