Protest în fața Guvernului de la Chișinău: Fermierii moldoveni cer ajutoare financiare
0Fermierii moldoveni au protestat în fața Guvernulului, fiind nemulțumiți că revendicările lor din iunie nu au fost îndeplinite până acum. Aceștia amenință cu proteste de amploare dacă autoritățile nu îi vor ajuta financiar.
Luni, ziua în care Guvernul Recean s-a întrunit în ședință, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor și-au dat întâlnire în fața clădirii Executivului, unde au organizat manifestația de avertizare.
,,Fiindcă nicio revendicare de-a noastră nu a fost îndeplinită și prim-ministrul nu a vrut să discute cu agricultorii, noi suntem nevoiți să reluăm protestele”, a declarat Alexandru Slusari, directorul Asociației Forța Fermierilor și membru al Platformei DA, un partid în afara Parlamentului.
Guvernul oferă ajutor la două categorii de fermieri
Tot astăzi, Executivul de la Chișinău a anunțat că va oferi ajutor fermierilor din categoriile micro și mici, afectați de crizele de anul trecut, astfel încât să evite falimentul. Astfel, vor beneficia de ajutor 3000 de agricultori.
„Acordarea suportului financiar îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri, care au în posesie suprafețe de până la 1500 ha. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280 de mii ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, conform declarațiilor statistice. Calcularea și acordarea ajutorului în termeni restrânși va facilita și va amplifica acțiunile fermierilor, asigurând continuitate lanțului alimentar”, a menționat viceprim-ministrul și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat procedura de acordare a acestui sprijin financiar, iar de el vor beneficia cei ,,care au pregătit solul și au însămânțat culturi de prima grupă (grâu și orz, ovăz și triticale), produse primare ce stau la baza produselor social importante, dar și în componența furajelor pentru animale. Prețul actual oferit pentru aceste tipuri de mărfuri este unul care nu acoperă investițiile, iar fermierii riscă să nu-și poată realiza angajamentele contractuale”, mai anunță reprezentanții Guvernului.
Protestele fermierilor au fost suspendate la sfârșitul lunii iunie
La sfârșitul lunii iunie, agricultorii moldoveni au suspendat manifestația cu tractoare din fața Executivului moldovean, hotărâre anunțată după ce s-au întâlnit cu ministrul Agricultorii, iar Vladimir Bolea a declarat că au fost identificate 200 de milioane de lei din cele 700 solicitate de ei.
,,Elaborăm rapid regulamentul în baza căruia vor fi distribuiți acești bani, vor fi axați pentru subvenționarea agricultorilor micro și mici, în mare majoritate, și vor fi repartizați în bază de hectare. În faza inițială se vorbea de în jur de 2000 de hectare, dar cred că vom scădea ponderea pentru că cei micro din Republica Moldova nu au cred că maxim 1500 de hectare, dar acestea sunt detalii care urmează să fie elaborate, la fel și regulamentul în baza căruia vor primi acești bani”, a declarat ministrul Agriculturii.
Totodată, membrul Guvernului a ținut să precizeze că ,,este tot ce poate face poporul Republicii Moldova astăzi din toată sărăcia sa, anume din considerentul că agricultorii sunt de o importanță majoră, și toți rup de la ei, și dăm agricultorilor ca ei să poată supraviețui acestei situații”.
În data de 20 iunie, zeci de fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova au venit cu utilajele agricole la Chișinău pentru a protesta în fața Guvernului, susținând că sunt afectați de consecințele războiului rus în Ucraina și autoritățile nu le oferă sprijin.
Printre revendicările manifestanților s-au numărat oprirea importurilor de cereale din Ucraina, achitarea a cel puţin 3000 de lei per hectar pentru costurile de producţie, dar și oferirea subvențiilor restante pentru anul trecut.
Ei au pornit cu o zi mai devreme spre Capitală, deși în aceeași zi șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a anunțat că Executivul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională.