Protest cu tractoare în fața Guvernului de la Chișinău. Ce revendicări au fermierii moldoveni UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de fermieri din diferite regiuni ale Republicii Moldova au venit cu tractoarele la Chișinău pentru a protesta, inclusiv în fața Guvernului, susținând că sunt afectați de consecințele războiului rus în Ucraina, iar autoritățile nu le oferă sprijin.

Zeci de fermieri cu utilajele agricole protestează în fața Guvernului de la Chișinău. FOTO: Adevărul
Zeci de fermieri cu utilajele agricole protestează în fața Guvernului de la Chișinău. FOTO: Adevărul

UPDATE: Prim-ministrul Republicii Moldova a venit să vorbească cu manifestanții. Recean a anunțat că Guvernul vine către ei cu un sprijin financiar mai mare decât cel anunțat anterior. 

,,Guvernul pune la dispoziția agricultorilor peste un miliard de lei. Asta este ceea ce putem face, ce putem aloca în această perioadă, pentru că în această perioadă trebuie să alocăm bani și în alte domenii. Până la sfârșitul lunii iulie vom avea toate subsidiile care au fost solicitate pentru anul 2022. Toate aceste subsidii vor fi debursate”, a declarat Dorin Recean. 

---

Vasile, un fermier din raionul Leova, o localitate din sudul Republicii Moldova, care deține o suprafață de 280 de hectare, susține că este la un pas de faliment din cauza prețurilor mici ale recoltei și a secetei din anul 2022. 

,,Este o situație grea. Nu ploua, iar prețurile sunt joase. Oamenii mai au producție în stoc, dar ezită să o vândă din cauza prețurilor mici. Eu am reușit și am vândut-o pentru că aveam datorii la bancă și încă mai sunt datornic. În ce țara mai sunt credite cu o rată de 28 %?! Iar guvernanții spun că băncile sunt comerciale, își bat joc de noi. Vom protesta până când nu ne vor auzi”, a spus acesta. 

image

Într-o situație similară sunt și alți agricultori din țara vecină. 

,,Situația este catastrofală, dacă Guvernul nu va da curs solicitărilor noastre, vom da faliment. Mai am datoriile de anul trecut, iar anul acesta au căzut prețurile la producție”, a menționat un protestatar. 

,,Sinecost-ul unui kg de grâu este de 4 lei moldovenești, dar costul acestuia pe piața moldovenească este de 2,5 de lei moldovenești. La fel și în cazul floarei-soarelui, a cărei sinecost este de zece lei moldovenești, dar o putem vinde cu șase lei moldovenești”, a adăugat un alt participant la protest. 

image

Participanții spun că nu vor pleca acasă până când autoritățile nu vor da curs revendicărilor. 

Guvernul a alocat fonduri suplimentare pentru fermieri

Cu utilajele agricole, fermierii au pornit luni spre Capitală, deși în aceeași zi șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, a anunțat că Executivul a alocat fonduri suplimentare în sprijinul agricultorilor afectați de criza economică regională și ,,este antrenat, de asemenea, în identificarea soluțiilor pentru substituirea exporturilor și compensarea pierderilor suferite de agricultori”.

„Odată cu izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, au fost perturbate lanțurile logistice și circuitele economice stabilite. Acum, este nevoie să reorganizăm exporturile, să identificăm noi piețe de desfacere și, bineînțeles, să identificăm resurse financiare suplimentare pentru susținerea sectorului agricol. Autoritățile și-au îndeplinit angajamentul asumat de sporire a vitezei de procesare a cererilor de subvenționare. Examinăm și alte soluții în beneficiul agricultorilor”, a precizat premierul Recean. 

Iar ministrul Agricultorii, Vladimir Bolea, a spus că ,,au fost luate toate măsurile operaționale și de management, astfel încât Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a procesat peste 1100 de cereri de subvenționare, fiind distribuite peste 162 de milioane de lei. Alte 3500 de dosare urmează a fi examinate până la sfârșitul lunii iulie, urmând să fie alocate beneficiarilor peste 550 de milioane de lei”. 

Declarațiile au fost făcute după ce premierul și ministrul Agriculturii s-au întâlnit la Guvern cu fermierii pentru a discuta despre protestul acestora, dar și despre provocările sectorului agrar. 

Solicitările manifestanților

Printre revendicările manifestanților se numără oprirea importurilor de cereale din Ucraina, achitarea a cel puţin 3000 de lei per hectar pentru costurile de producţie, dar și oferirea subvențiilor restante pentru anul trecut. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite