Promo-LEX, apel către conducerea Republicii Moldova în contextul vizitei lui Dmitri Kozak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Kozak FOTO TASS
Dmitri Kozak FOTO TASS

Asociaţia Promo-LEX solicită autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova să discute cu Dmitrii Kozak, şef-adjunct al administraţiei preşedinţiei Federaţiei Ruse, problemele respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Apelul a fost făcut în contextul în care Dmitri Kozak va avea o întrevedere miercuri, 11 august, cu preşedintele Maia Sandu.

În acest context, Promo-LEX reiterează importanţa respectării drepturilor omului ca principiu fundamental al democraţiei şi statului de drept pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Promo-LEX aminteşte că ambele state sunt responsabile de situaţia drepturilor omului, subliniem câteva aspecte importante, constatate de Curtea Europeană şi care încă urmează a fi executate pentru realizarea şi garantarea, în egală măsură, a drepturilor pentru toţi locuitorii din stânga Nistrului.

Una dintre problemele grave rămâne situaţia celor 8 şcoli din teritoriul controlat de administraţia de facto de la Tiraspol, însă aflate în jurisdicţia autorităţilor constituţionale. Recent, a fost înregistrată o tentativă de suspendare a activităţii Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol pe un termen de 3 luni. Sute de elevi se află sub riscul de a nu putea începe procesul educaţional în noul an de studii 2021 – 2022.

Totodată, cu referire la problema şcolilor, Promo-LEX menţionează şi problema neexecutării Hotărârii CtEDO în cauza Catan şi alţii vs. Moldova şi Rusia, care rămâne neexecutată de aproape 9 ani şi nemijlocit urmează a fi executată de Guvernul şi autorităţile Federaţiei Ruse.

Situaţia şcolilor este doar una din problemele grave cu care se confruntă locuitorii regiunii transnistrene. Asociaţia Promo-LEX a obţinut câştig de cauză în peste 50 cauze examinate de  CtEDO, care a dispus încasarea în total a peste 5 milioane de euro cu titlu de prejudicii morale, materiale şi asistenţă juridică în beneficiul unui număr de peste 2000 victime ale violării drepturilor omului. În mod deosebit vom menţiona problema aplicării tratamentelor inumane şi degradante, aplicarea abuzivă a reţinerilor şi aresturilor în regiune, inclusiv în temeiul unor învinuiri falsificate şi împotriva persoanelor care au opinii critice faţă de regim şi persoanele care controlează acest teritoriu al Republicii Moldova. Mai nou, regimul de la Tiraspol a pus în practică sistemul represiv împotriva persoanelor care se expun liber în spaţiul public, astfel fiind condamnate pentru presupuse fapte de extremism şi spionaj.

Având în vedere că vizita înaltului demnitar rus este un prilej pentru abordarea acestor probleme, Promo-LEX solicită în mod repetat autorităţilor ambelor state să depună întreg efortul pentru:

  • eliberarea imediată a lui Oleg Horjan, Adrian Glijin, Serghei Mirovici, dar şi a altor deţinuţi politici din regiunea transnistreană acuzaţi abuziv de comiterea mai multor infracţiuni fără nici o fundamentare;
  • încetarea urmăririi penale în privinţa persoanelor care se fac ”vinovate” de încălcarea ”legii extremismului” adoptate de către regimul de la Tiraspol şi care constituie un instrument de represiune împotriva libertăţii de exprimare;
  • executarea măsurilor individuale şi a celor generale care reies din Hotărârile CtEDO cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova;
  • asigurarea accesului liber pentru monitorizarea eficientă a situaţiei privind drepturile omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin implicarea apărătorilor drepturilor omului dar şi a raportorilor speciali ai ONU;
  • sancţionarea persoanelor responsabile de violarea drepturilor omului în acest teritoriu;

Asociaţia Promo-LEX consideră că aspectele ce ţin de drepturile omului sunt elemente de bază care vor ajuta pozitiv şi eficient procesul de identificare a soluţiilor pentru rezolvarea paşnică a problemei transnistrene. Dacă aceste aspecte vor fi ignorate în continuare, procesul de negocieri va rămâne unul formal, ineficient şi fără rezultate.

Promo-LEX aminteşte noilor autorităţi de la Chişinău că întreaga responsabilitate pentru situaţia drepturilor omului în stânga Nistrului rămâne o obligaţie pozitivă a Republicii Moldova şi îndeamnă instituţiile statului să acorde prioritate procesului de identificare a soluţiilor prin consultarea, implicarea şi informarea societăţii civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite