Profit în scădere cu 22% pentru compania milionarului Valeriu Guma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Guma a fost condamnat pentru acte de corupţie
Valeriu Guma a fost condamnat pentru acte de corupţie

Firma de asigurări Galas a înregistrat anul trecut un profit net de 1,04 milioane de lei, cu circa 300 mii de lei mai puţin. Compania este controlată de familia milionarului şi deputatului moldovean Valeriu Guma.

În anul 2011, Galas, cea de-a 15-a companie pe piaţa moldovenească de asigurări, a înregistrat vânzări de 18,94 milioane de lei, în creştere cu 15,4% faţă de anul 2010. Potrivit raportului financiar, profitul net al companiei a scăzut însă cu circa 22% şi a constituit 1,04 milioane lei.

Acelaşi raport arată că acţionar majoritar al companiei Galas este Victoria Guma, soţia lui Valeriu Guma, deputat democrat în Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta deţine 60,44% din capitalul Galas, iar restul de 39,56% se află în proprietatea girmei Promo TV SRL din Chişinău, care îşi are sediul în aceeaşi clădire cu Galas.

Pe de altă parte compania Galas deţine 100% din acţiunile societăţilor Galfin-Grup şi Galas-Leasing, şi 65% din Galas-Factor.

De notat că site-ul companiei conţine informaţii doar în limba rusă şi care nu sunt actualizate din anul 2002.  Totodată, deputatul nu şi-a făcut încă publică declaraţia pe venit pentru anul 2011.

Top 10 cei mai bogaţi deputaţi moldoveni

Un clasament alcătuit de Adevărul după alegerile din 28 noimebrie 2010, îl plasa pe valeriu Guma pe locul trei în topul celor mai bogaţi parlamentari, după Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat.

Parlamentar moldovean din partidul preşedintelui, condamnat la Bucureşti

Dosarul cu „barbă" al milionarului Valeriu Guma

PROFIL VALERIU GUMA

Valeriu Guma, deputat în Parlamentul Republicii Moldova este un cunoscut om de afaceri. Controlează direct doar 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom SA, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar. În Republica Moldova, oficial, deţine compania de asigurări Galas.
La 3 noiembrie 2011, Valeriu Guma a fost condamnat prin decizia Tribunalului Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză de cumpărare de influenţă şi complicitate la luare şi dare de mită.
Magistraţii au decis însă suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare de patru ani. Valeriu Guma a fost obligat, prin decizia instanţei, să plătească statului român 25.000 de lei româneşti cheltuieli judiciare. Valeriu Guma s-a declarat însă nevinovat şi spune că decizia Tribunalul de la Bucureşti de al condamna este nejustificată. Mai mult, el a spus că ar fi fost influenţată de forţe politice din Republica Moldova.

Primul miliard la douăzeci de ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite