Pro Moldova nu vrea anticipate. Candu: Vom începe consultările cu toate partidele parlamentare pentru a institui un Guvern plenipotenţiar
0Partidul Pro Moldova, condus de Andrian Candu, a anunţat sâmbătă, 20 februarie, după Congresul I ordinar al formaţiunii, că grupul parlamentar Pro Moldova va începe discuţii cu toate partidele reprezentate în Parlament „pentru a identifica şi promova un candidat capabil să conducă un Guvern în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, să unească societatea şi forţele politice pentru realizarea obiectivelor vitale imediate ale ţării”.
„Am fost împuterniciţi de către Congres să începem consultările cu toate partidele parlamentare pentru a institui un Guvern plenipotenţiar”, a declarat Andrian Candu, după Congres.
Preşedintele partidului a spus că am ajuns în plină criză să aşteptăm Curtea Constituţională să ne spună cine are dreptate: Parlamentul sau Preşedintele, în condiţiile în care sute de mii de oameni rămân fără venituri, iar în spitale nu mai sunt locuri.
În rezoluţia finală adoptată de Congres se menţionează că noul Guvern ar urma să înceapă neîntârziat campania de vaccinare şi să asigure cu vaccin cel puţin 60% din populaţia ţării până la sfârşitul anului curent. De asemenea, o condiţie pentru susţinerea Guvernului este implementarea imediată a unui pachet de măsuri anti-criză în economie, asigurarea achitării la timp şi în volum deplin a pensiilor şi salariilor pentru bugetari, demararea unor măsuri imediate pentru asigurarea calităţii educaţiei în condiţii de pandemie şi a unui pachet de măsuri sociale pentru reducerea efectelor crizei.
Totodată, potrivit documentului, Pro Moldova pledează pentru cooperare între ramurile puterii în favoarea cetăţeanului şi resetarea sistemului politic în cadrul unor alegeri parlamentare corecte, libere şi la timpul potrivit. Pro Moldova va avea în continuare o poziţie pragmatică care să ofere ţării şansa pentru o nouă republică, se arată în rezoluţie.
Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa.
Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.
Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.
Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.