Președinta Georgiei, susținută moral de Maia Sandu. Cele două lidere au avut o discuție telefonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Republicii Moldova a avut o discuție telefonică cu președinta Georgiei, Maia Sandu, exprimându-i admirația pentru curajul Salomei Zourabichvili în apărarea democrației și a parcursului european al țării sale.

Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Salome Zourabichvili. FOTO: Facebook
Maia Sandu a avut o discuție telefonică cu Salome Zourabichvili. FOTO: Facebook

În cadrul discuției telefonice cu președinta Georgiei, lidera de la Chișinău a menționat că Republica Moldova ,,este solidară cu poporul georgian și admirația sa personală pentru curajul acestuia în apărarea democrației și a parcursului european. Maia Sandu a subliniat că moldovenii și georgienii împărtășesc aceeași aspirație pentru un viitor pașnic și prosper în cadrul Uniunii Europene”, potrivit Administrației Prezidențiale a țării vecine.

Cele două președinte au avut o altă convorbire telefonică în luna octombrie, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și alegerile parlamentare din Georgia.

Refuzul liderei de la Tbilisi 

Mandatul președintei pro-occidentale a Georgiei, Salome Zourabichvili, va expira în câteva săptămâni. Ea a devenit o figură puternică și importantă după alegerile parlamentare contestate de luna trecută, pe care partidele de opoziție le-au denunțat ca fiind fraudate. Salome Zourabichvili conduce protestele împotriva Guvernului, solicitând organizarea unui nou scrutin și refuzând să demisioneze din funcție.

„Nu avem un parlament legitim și, prin urmare, un parlament ilegitim nu poate să aleagă un nou președinte. Astfel, nu poate să aibă loc nicio învestire în funcție, iar mandatul meu continuă până ce un parlament legitim ales poate să se formeze”, a declarat lidera de la Tbilisi.

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a respins apelurile pentru noi alegeri și a declarat că protestatarii sunt victimele minciunilor opoziției, refuzul fiind înregistrat după mai multe nopți de proteste de amploare și o serie de demisii publice.

Salome Zourabichvili și protestatarii acuză partidul aflat la putere, Visul Georgian, că urmărește să readucă țara sub influența Rusiei, deși o majoritate covârșitoare a populației susține aderarea la UE.

Georgia are o populație de aproximativ 3,7 milioane de locuitori, iar 20% din teritoriul său este sub ocupație militară rusă în două regiuni separatiste.

Proteste în Georgia

După a treia noapte de proteste la Tbilisi și în alte orașe georgiene precum Batumi, Zugdidi și Kutaisi, grupuri mai mici au ocupat o intersecție rutieră duminică, în fața Universității de Stat din Tbilisi.

„Sunt aici pentru viitorul țării mele și pentru viitorul fiului meu de trei ani. Nu vreau ca el să-și petreacă viața la proteste și nu vreau un guvern rusesc”, a spus o protestatară numită Salome, în vârstă de 29 de ani. 

Deși Visul Georgian neagă categoric orice legătură cu Kremlinul, în ultimul an a adoptat legi în stil rusesc care vizează grupurile societății civile cu finanțare din străinătate, precum și drepturile LGBT.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite