Video Haos în Georgia. Protestele se extind în întreaga țară. Tot mai mulți diplomați demisionează
0După mai multe nopți de proteste de amploare și o serie de demisii publice, prim-ministrul Georgiei a respins apelurile pentru noi alegeri și a declarat că protestatarii au căzut victime minciunilor opoziției.
Irakli Kobakhidze a confirmat că ambasadorul Georgiei în SUA, David Zalkaliani, a fost cel mai recent diplomat de rang înalt care a demisionat, subliniind că a fost supus unei presiuni considerabile.
Protestele au continuat duminică pentru a patra noapte consecutivă, pe măsură ce georgienii și-au exprimat furia față de decizia partidului de guvernământ de a suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană.
Kobakhidze a încercat să nege motivul protestelor, declarând duminică că „nu am suspendat nimic, este o minciună”.
Cu doar trei zile înainte, partidul său, Visul Georgian, acuzase UE că folosește discuțiile despre aderare ca „șantaj” și anunțase că guvernul a decis să nu pună problema pe ordinea de zi până la sfârșitul anului 2028.
Constituția Georgiei prevede că trebuie luate „toate măsurile” pentru a aduce țara atât în UE, cât și în NATO.
Cu toate acestea, guvernul din ce în ce mai autoritar al Georgiei a fost acuzat de către UE și SUA de regres democratic. Sâmbătă, SUA a anunțat că suspendă parteneriatul strategic cu Georgia.
Kobakhidze i-a spus lui Steve Rosenberg de la BBC, într-o conferință de presă, că Visul Georgian este încă „angajat în integrarea europeană... și continuăm pe drumul nostru către visul european”.
Demisii în rândul ambasadorilor
Cu toate acestea, tot mai mulți oficiali publici par să nu creadă acest lucru. Mai mulți ambasadori au demisionat, iar sute de funcționari publici și 2.800 de profesori au semnat scrisori de condamnare a deciziei de a amâna aderarea la UE.
Mulți georgieni au fost șocați de nivelul de violență îndreptată împotriva jurnaliștilor și protestatarilor georgieni. Zeci de reporteri au fost bătuți sau stropiți cu spray paralizant, iar unii au avut nevoie de tratament spitalicesc.
Avocatul poporului din Georgia, Levan Ioseliani, a declarat că „aceasta este brutalitate” și a făcut apel la poliție să nu facă abuz de puterea. Duminică, prim-ministrul a declarat că grupurile de opoziție, nu poliția, au comis „violență sistemică”.
Fostul ambasador georgian la UE, Natalie Sabanadze, care acum activează la Chatham House în Marea Britanie, crede că nivelul de violență, seria de demisii și neascultarea civilă indică o „schimbare calitativă” în cadrul protestelor care au loc în prezent.
„Poate că [guvernul] a crezut că oamenii vor fi speriați, dar nu merge așa”, a declarat ea pentru BBC. „Ieri, activiști ai societății civile și artiști s-au dus la radiodifuzorul public, l-au ocupat și au intrat cu forța în emisiunile în direct. Am mai văzut asta, în Georgia prerovoluționară [în 2003].”
Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zourabichvili, urmează să se retragă în câteva săptămâni, însă, de la alegerile parlamentare contestate de luna trecută, pe care partidele de opoziție le-au denunțat ca fiind fraudate, ea a devenit o figură puternică, conducând protestele împotriva guvernului și solicitând un nou scrutin.
Protestatarii acuză guvernul că urmărește să readucă țara sub influența Rusiei
Ea și protestatarii acuză guvernul că urmărește să readucă țara sub influența Rusiei, deși o majoritate covârșitoare a populației susține aderarea la UE.
Georgia are o populație de aproximativ 3,7 milioane de locuitori, iar 20% din teritoriul său este sub ocupație militară rusă în două regiuni separatiste.
După a treia noapte de proteste la Tbilisi și în alte orașe georgiene precum Batumi, Zugdidi și Kutaisi, grupuri mai mici au ocupat o intersecție rutieră duminică, în fața Universității de Stat din Tbilisi.
„Sunt aici pentru viitorul țării mele și pentru viitorul fiului meu de trei ani”, a spus o protestatară numită Salome, în vârstă de 29 de ani. „Nu vreau ca el să-și petreacă viața la proteste și nu vreau un guvern rusesc.”
Deși Visul Georgian neagă categoric orice legătură cu Kremlinul, în ultimul an a adoptat legi în stil rusesc care vizează grupurile societății civile cu finanțare din străinătate, precum și drepturile LGBT.
Întrebarea acum este ce se va întâmpla în continuare în criza politică și constituțională tot mai profundă din Georgia.
Relațiile guvernului Visul Georgian cu partenerii săi occidentali sunt grav afectate.
Noua șefă a politicii externe a UE, Kaja Kallas, a avertizat duminică că acțiunile guvernului vor „avea consecințe directe din partea UE”, iar decizia SUA de a suspenda parteneriatul strategic va avea, de asemenea, un impact larg resimțit.
Prim-ministrul Georgiei a ignorat apelul președintei la noi alegeri.
„Doamna Salome Zourabichvili mai are patru vineri [ca președinte] și nu poate să se obișnuiască cu asta. Îi înțeleg starea emoțională, dar, desigur, pe 29 decembrie va trebui să plece.”