Premieră pentru Republica Moldova: A importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est

0
Publicat:

Autoritățile din țara vecină anunță că au procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze, livrate prin punctul Budnice din Slovacia, la hotar cu Ucraina. Este o premieră pentru stat, care a spulberat mitul că resursele energetice pot fi primite numai din Federația Rusă.

Republica Moldova a cumpărat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est. FOTO Arhivă
Republica Moldova a cumpărat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est. FOTO Arhivă

,,În premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est, și astfel a anulat mitul că gazele naturale și lumina pot veni doar din Federația Rusă. Miercuri, Energocom a procurat 5,6 milioane de metri cubi de gaze naturale, care au fost transferate prin punctul de livrare Budnice din Slovacia, la frontieră cu Ucraina. Acestea completează stocurile de rezervă pe care le face Energocom pentru a asigura Republica Moldova cu necesarul de gaze naturale pentru această iarnă și contribuie la independență energetică a țării noastre”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Potrivit acestuia, în momentul de față, întreprinderea Energocom deține în stocuri 157 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

,,Ceea ce la prima vederea părea că ne va distruge, iată că ne face mai puternici. Așa cum am promis, solidari, cu efort de economisire, vom trece cu bine această iarnă, vom ieși din sezonul rece cu capul sus, mai puternici și independenți energetic”, a completat Spînu. 

În ultima perioadă, Republica Moldova se confruntă cu mai multe probleme legate de încălzire, în condițiiile în care Gazprom a anunțat că ar putea lăsa statul moldovean fără gaze naturale, dacă facturile nu vor fi achitate la timp. La fel, amenință că va rezilia contractul, sub pretextul unei datorii istorice.

Concernul rus a spus și anterior că este pe punctul de a sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care, potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut peste câteva luni. 

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului, motivul invocat de concernul nus nu este unul argumentat.

,,Au făcut referință la o problemă tehnică. Nu credem că este una argumentată”, a declarat atunci ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. 

Acum, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Pe lângă asta, țara are un deficit de lumină și folosește de câteva zile numai electricitate din România pe care o procură prin intermediul contractelor de avarie. Asta după ce Centrala termoelectrică din Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, nu o mai livrează, iar Ucraina a oprit livrările din cauza bombardamentelor ruse.

,, Aflăm mai târziu, prețul electricității procurate. Vom ști abia la sfârșitul lunii cât ne costă cu adevărat și atunci vom putea decide, dacă ne putem permite să cumpărăm cu asemenea contracte sau trebuie să recurgem la deconectări”, a menționat la ultima ședința a Guvernului, prim-ministrul, Natalia Gavrilița. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite