Pragul epidemic de gripă a fost depăşit în Republica Moldova. Specialiştii spun că ţin situaţia sub control
0În Republica Moldova a fost depăşit pragul epidemic de de gripă, a anunţat Centrul Naţional de Sănătate Publică. Pentru a evita molipsirea şi complicaţiile grave ale bolii, specialiştii recomandă evitarea contactului cu persoanele bolnave.
Potrivit specialiştilor de la CNSP, situaţia epidemiologică privind gripa şi infecţiile acute ale căilor respiratorii s-a agravat în ultima săptămână. Aceştia precizează totuşi că situaţia rămâne sub control. Conform datelor Centrului, săptămâna trecută morbiditatea prin infecţiile respiratorii a fost în creştere şi a constituit 347 de cazuri la 100.000 de persoane, depăşind astfel pragul epidemic de 314 cazuri. Specialiştii precizează că acest proces se caracterizează prin răspândire geografică extinsă, atunci când afectează mai mult de 50% din teritoriu, intensitate medie cu tendinţa în creştere, prezenţa tulpinii dominante A(H1N1) şi impact mediu asupra sistemului de sănătate.
Datele CNSP mai arată că în prima săptămână din luna februarie s-au înregistrat 155 de cazuri de gripă sezonieră clinică. Din 52 de probe analizate la laborator, 32 de probe au fost pozitive, dintre care 28 reprezintă îmbolnăvirea de virusul A(H1N1).
Medicii sunt pregătiţi pentru epidemie
Numărul cetăţenilor cu infecţii respiratorii a crescut de 1,2 ori, astfel, înregistrându-se circa 12.346 de cazuri comprativ cu ultima săptămână din luna ianuarie 2016, când s-au înregistrat 9.934 de cazuri. În perioada decembrie 2015 - februarie 2016, la prezenţa virusurilor gripale, au fost investigate în total 340 de probe, din care 72 probe au fost pozitive - 67 cazuri de gripă A(H1N1), 4 cazuri de A(H3N2) şi un caz gripal de tip B. De la începutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate 311 cazuri de gripă sezonieră, dintre care trei cazuri s-au soldat cu deces.
E bine să ştim
Pentru a evita molipsirea şi complicaţiile infecţiilor acute ale căilor respiratorii, medicii recomandă cetăţenilor să evitate contactul cu persoanele bolnave şi să consulte medicul de familie, mai ales copiii mici şi femeile însărcinate. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura cu un şerveţel de unică folosinţă. Spălaţi-vă mâinele cu apă şi săpun şi evitaţi atingerea ochilor, gurii şi nasului cu mâinele murdare. Deasemenea, consumaţi produse alimentare bogate în vitamine şi proteine cum ar fi carnea, brânza, legumele, fructele şi beţi multă apă şi ceai din plante.