Poziţia preşedintelui Nicolae Timofti în cazul incidentului tragic de la Făleşti: „Statul de drept a fost atins, iar instituţiile abilitate au acţionat defectuos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. Foto Adevărul
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. Foto Adevărul

Şeful statului cere crearea unei comisii de anchetă sub control parlamentar, care să cerceteze modul în care instituţiile de drept au gestionat situaţia din 23 decembrie, de la vânătoarea din Rezervaţia Pădurea Domnească, şi să aducă la cunoştinţa publicului toate detaliile.

˜„Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de originea lor socială“, a spus tranşant preşedintele Nicolae Timofti prin intermediul purtătorului său de cuvânt Vlad Ţurcanu. Acesta a menţionat că Nicolae Timofti a aflat despre incidentul tragic din Pădurea Domnească în după-amiaza zilei de 6 ianuarie, iar în ultimele două zile a primit informaţii detaliate de la serviciile statului (ieri de la SIS şi astăzi de la Procuratura Generală, prin intermediul procurorului general-adjunct Igor Serbinov).

"Şeful statului apreciază drept foarte importantă informarea societăţii despre posibila implicare în acest incident tragic a unor demnitari de stat, ale căror nume au fost menţionate în presă. Preşedintele consideră că tăinuirea informaţiilor a dat naştere unor interpretări, speculaţii, în care statul de drept din Republicii Moldova a fost atins“, a mai afirmat Vlad Ţurcanu.

Timofti le-a sugerat celor implicaţi să-şi dea demisia, „dar nu le-o poate cere, considerând că acest drept aparţine Parlamentului“. „Există informaţii operative despre modul în care au acţionat procurorii, poliţiştii, care îl determină pe şeful statului să consideră că s-a acţionat în mod defectuos“, a adaugat purtătorul de cuvânt.

Acum câteva minute, Consiliul Superior al Magistraturii a decis ridicarea imunităţii magistratului Gheorghe Creţu, pe care procurorii îl bănuiesc că l-ar fi omorât din imprudenţă pe Sorin Paciu. Imediat după aceasta, Gheorghe Creţu şi-a depus demisia din funcţia de judecător şi de vicepreşedinte al Curţii de Apel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite