Platforma DA: Fermierii sunt la limită. Pe piaţă se atestă un deficit la procurarea angro a motorinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
benzinarie carburanti pompa benzina foto shutterstock

Platforma DA, condusă de ex-deputatul Dinu Plîngău, susţine că în Republica Moldova se atestă o criză tot mai generalizată în sectorul agricol, care poate genera un colaps în domeniu.

„În preajma lucrărilor agricole de primăvară asistăm la scumpiri exorbitante la fertilizanţi, pesticide, piesele de schimb, materialul semincer etc. În ultimele zile au explodat preţurile la motorină. Practic, situaţia legată de scumpirea carburanţilor a scăpat de sub control şi companiile petroliere, actualmente, comercializează combustibilul fermierilor la preţuri de 29-30 lei per litru, mult peste plafonul stabilit de ANRE. Totodată, pe piaţa se atestă un deficit la procurarea angro a motorinei. Starea de lucruri în sectorul agricol se agravează şi mai mult după agresiunea militară împotriva Ucrainei, care a periclitat aprovizionarea ţării cu importuri şi a suspendat orice export în Federaţia Rusă”, se spune într-un comunicat al Platformei DA.

Potrivit Platformei DA, Comisia Situaţii Excepţionale a adoptat o hotărâre subită, fără a se consulta cu reprezentanţii ramurii agroindustriale privind interzicerea exportului de porumb, care nu a fost bazată pe inventarierea stocurilor de porumb. 

„După emiterea deciziei respective,  procesul de achiziţionare a porumbului practic a fost stopat iar preţurile de achiziţie s-au micşorat abrupt. Astfel, fermierii mici şi mijlocii din R. Moldova suferă pierderi semnificative. În acelaşi timp, mai multor pomicultori le-au rămas în frigedere circa 150 mii tone de mere, care, în prezent, nu pot fi exportate în Rusia”, se menţionează în comunicat.

În scopul prevenirii crizei de proporţie în agricultură, Platforma DA solicită ca guvernarea să întreprindă următoarele măsuri:

1.  Pentru perioada stării de urgenţă să fie micşorat TVA-ul pentru comercializarea produselor petroliere până la 10%

2.  Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi Consiliul Concurenţei să asigure un control riguros pe perioada stării de urgenţă a importului produselor petroliere şi procesului formării preţurilor, cu raportarea fiecărei operaţiunii de import şi monitorizarea minuţioasă a pieţei în vederea neadmiterii acordurilor de cartel

3.  Comisia pentru Situaţii Excepţionale să plafoneze marja comercială pentru preţul angro a motorinei pe perioada stării de urgenţă, care să nu depăşească 1 leu per litru.

4.  Guvernul să restituie fermierilor accizul la motorina procurată în scopuri agricole

5.  Să fie liberalizat exportul porumbului sau să fie introduse cotele lunare de export

6.  Să fie declanşat un program special de procurare a merelor autohtone pentru alimentarea refugiaţilor din Ucraina.     

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite