Petrolul scump creşte preţul gazului pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gazelor de import a crescut anul trecut
Preţul gazelor de import a crescut anul trecut

TENDINŢE Scumpirea în continuare a preţului petrolului şi produselor petroliere pe piaţa mondială va provoca creşterea costului gazului importat de ţara noastră în trimestrul doi al anului curent, susţin surse din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Dacă tendinţele din ultima lună a anului 2010 şi cele de la începutul anului curent se menţin şi petrolul se scumpeşte în continuare, este foarte probabil ca de la 1 aprilie 2011, gazul importat de Republica Moldova de la compania rusă Gazprom să se mai scumpească cu 10-15 dolari pe mia de metri cubi.

Preţul gazului va ajunge la
310 dolari pe mia de metri cubi

În consecinţă preţul gazului va ajunge la circa 310 dolari pe mia de metri cubi, începând cu trimestrul doi al anului.
Potrivit specialiştilor din cadrul ANRE, toate aceste evoluţii ar trebui să fie luate în calcul la aprobarea tarifelor pentru gaze, în caz contrar este foarte probabil că autoritatea de reglementare să fie nevoită să revină asupra tarifelor în trimestrul doi al anului. Notăm că preţul de import al gazului fluctuează în dependenţă de evoluţia unor produse petroliere pe piaţa mondială. Din aceste motive, la ora actuală chiar dacă ţara noastră primeşte gaz la un preţ mediu european, acesta este cu circa 11% mai mic decât era în ianuarie 2009, când constituia 332 dolari pe mia de metri cubi.

Amintim că chiar în ultima zi a anului trecut, oficialii companiei Moldovagaz au transmis Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea de majorare a tarifelor la gazele naturale cu 13,1%. Dacă se va aproba, tariful mediu de livrare a gazelor naturale către consumatorii din Republica Moldova va ajunge la 4.636 de lei pentru mia de metri cubi.
Iacob Cazacu, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Moldovagaz, susţine că principalul argument pentru solicitările companiei este majorarea cu 11,7% a preţului mediu de procurare a gazului de import. De la 1 ianuarie, preţul a crescut de la 262,95 de dolari pentru o mie de metri cubi la 293,8 de dolari.

ANRE nu ar trebui să examineze
cererea de majorare a tarifelor

În acelaşi timp Veaceslav Ioniţă, economist şi deputat ales pe listele Partidului Liberal-Democrat a declarat că ANRE nu ar trebui să examineze şi să accepte în totalitate solicitarea de majorare a tarifelor făcută de Moldovagaz, până când compania nu va prezenta rapoartele financiare pentru anul trecut. Totodată deputatul consideră că ANRE ar trebui să revadă şi alte costuri şi cheltuieli incluse în trecut în tariful la gaze, ceea ce ar putea permite o majorare mai mică a tarifelor.

Pe piaţa mondială preţul petrolului atinge niveluri din ce în ce mai ridicate şi a intrat într-o "zonă periculoasă", punând în pericol economiile fragile care se bazează pe consum energetic, se arată într-un raport al economiştilor de la International Energy Agency (IEA).
Agenţia a calculat că nivelul costurilor de import al ţiţeiului numai pentru cele 34 de ţări care formează Organizaţia pentru Cooperarea Economică şi Dezvoltare au crescut cu 200 de miliarde dolari, în ultimul an, atingând 790 miliarde dolari la finele anului 2010.
Fatih Birol, economist-şef la IEA susţine că un preţ mai mare la petrol nu este favorabil nici producătorilor şi nici cumpărătorilor.
"Exportatorii de petrol au nevoie de clienţi cu economii sănătoase însă aceste preţuri ridicate vor deveni în curând păguboase pentru aceste economii, ceea ce ar determina o scădere a nevoii de petrol", a declarat Birol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite