Parlamentul R. Moldova a aprobat contractarea împrumutului de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondul Monetar International FMI FOTO Shutterstock
Fondul Monetar International FMI FOTO Shutterstock

Parlamentul a aprobat atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internaţional prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) şi mecanismului de finanţare extinsă (EFF). Cele două proiecte de lege au fost votate în lectură finală, transmite IPN.

Finanţarea este de 314,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproape 440 de milioane de dolari): 104,75 milioane de DST (147 de milioane de dolari) – prin intermediul ECF şi 209,55 milioane de DST (293 de milioane de dolari) – prin intermediul EFF.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea necesităţilor bugetului. Cheltuielile prioritare vor include drumurile, sectorul energetic şi aprovizionarea cu apă, investiţii în sănătate, educaţie şi în crearea locurilor de muncă.

Împrumutul în cadrul ECF va fi rambursat în zece tranşe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabileşte la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%.

Împrumutul prin EFF va fi rambursat în 12 tranşe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă şi la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite