Parlamentul European a votat abolirea regimului de vize pentru moldoveni
0Votul reprezită un mesaj de încurajare a viitorului european al Republicii Moldova, au remarcat europarlamentarii. Decizia urmează să fie aprobată de Consiliul UE în aprilie şi va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial.
„Pentru“ au vota 460 de eurodeputaţi, 40 de voturi împotrivă şi 10 abţineri.
„Este o zi istorică pentru cetăţenii moldoveni care vor putea călători fără vize începând cu această vară. Republica Moldova a îndeplinit toate criteriile pentru a fi exceptată de la regimului de vize. Astfel a încheiat o muncă importantă. Această procedură lungă şi dificilă a ajuns la capăt. În această ţară, care a fost lovită de război acum câteva decenii, e foarte important, de aceea personal sper ca şi alte ţări care au fost lovite de crize similare să poate beneficia de liberalizarea vizelor“, a spus raportului Tanja Fujon (Slovenia).
„Liberalizarea vizelor este o răsplată pentru eforturile cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi pentru autorităţile de la Chişinău, care au acţionat cu determinare şi voinţă“, a menţionat europarlamentarul român Monica Macovei. „Beneficiile vor fi reciproce. Cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători în UE şi vor cunoaşte valorile europene şi democratice, dar şi noi îi vom cunoaşte mai bine. Sunt foarte fericită că cetăţenii Republicii Moldova, foarte curând, vor călători liber în UE. Cetăţenii moldoveni sunt bineveniţi în UE. Vă aşteptăm cu inima deschisă“, a adăugat Macovei.
Eurodeputaţii români şi-au exprimat speranţa ca abolirea vizelor va avea impact pozitiv şi în cazul Transnistriei, cerând o implicare mai mare a Bruxelles-lui în acest conflict îngeţat.
„Partidul Popular European susţine drumul european al Republicii Moldova. Sperăm că UE se va implica mai mult în reglementarea conflictului transnistrean, pentru că actualul format 5+2 este ineficient şi nu a dus la rezultat scontat. Presiunile din exterior trebuie să înceteze, Federaţia Rusă să-şi retraga trupele din Transnistria, ca Republica Moldova şi cetăţenii ei să-şi decidă singuri pe care drum vor s-o ia“, a punctat Marian-Jean Marinescu, deputat român şi vicepreşedinte al PPE.
Cu gândul la Transnistria
Mesaje similare au avut şi Renate Weber şi Iosif Matula. „În ultimele luni, Republica Moldova a fost expusă la presiuni externe, în special din partea Rusiei. Cu toate aceste, cetăţenii şi guvernarea n-au încetat să promoveze valorile europene şi să implementeze reformele“, a afirmat Renate Weber. „De acest regim liberalizat de vize vor beneficia inclusiv cetăţenii din stânga Nistrului. Deşi perspectiva este incertă, prin această decizie sperăm să găsim soluţia paşnică pentru rezolvarea conflictului transnitrean“, a menţionat Iosif Matula.
Mai mulţi deputaţi din Parlamentului European au cerut ca de aceleaşi avantaje de liberă circulaţie să beneficieze şi cetăţenii ucraineni. „Ucraina încă nu a îndeplinit toate condiţiile necesare. Comisia Europeană este pregătită să accelereze procedurile şi să acţioneze la fel ca în cazul Moldovei“, a declarat eurocomisarul Algirdas Semetra, pentru Impozitare şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă.
„Am fost şi am rămas europeni, iar acum revenim acasă“
La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată. Propunerea respectivă se bazează pe rezultatul celui de-al cincilea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni Republica Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile acestui Plan de Acţiuni.
„Este încă o dovadă a susţinerii politice fără de precedent de care se bucură în ultimii ani ţara noastră din partea Europei. Abolirea regimului de vize, de care sper că vom beneficia în cel mai scurt timp, este o şansă de a trece la un alt nivel, net superior, de interacţionare cu civilizaţia şi valorile europene. Şi sunt încrezător că cetăţenii Republicii Moldova nu vor întârzia să o valorifice, demonstrând astfel că, de facto, am fost şi am rămas mereu europeni. Iar acum nu facem decât să revenim acasă”, a spus premierul Iurie Leancă.