Parlamentul a votat pentru lichidarea Curţii de Apel Bender

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din majoritatea parlamentară au votat astăzi, în prima lectură, lichidarea instanţei de apel de la Tighina (care-şi are sediul temporar la Căuşeni), după ce Ministerul Justiţiei a analizat că aceasta este ineficientă şi, în ultimii ani, este o fabrică legalizare în ţara noastră a unor decizii dubioase.

După ce această iniţiativă legislativă va fi votată în lectură finală, va fi promulgată şi va fi publicată în „Monitorul Oficial“, autorităţile vor propune noi funcţii magistraţilor şi personalului de la Curtea de Apel Bender. Cauzele vor fi transferate în decurs de 10 zile lucrătoare la Curtea de Apel Chişinău.

„Am pornit la optimizare, având la bază un studiu elaborat de experţi din ţară şi din străinătate“, a explicat ministrul Justiţiei Oleg Efrim. Volumul de lucru al Curţii de Apel Bender este de circa trei ori mai mic comparativ cu cel al Curţii de Apel Bălţi. În urma trasferului, vor fi eficietizate resursele financiare şi judecătorii vor examina mai repede cauzele, a dat asigurări ministrul.

„Dintre toate curţile de apel, cea de la Bender s-a dovedit că nu este eficientă. Această instanţă nu are nici măcar şase judecători ca să poată fi create complete de judecată. Iar în final, cheltuielile pentru întreţinerea personalului nu adăuga plus valoarea“, a adăugat Raisa Apolschi, preşedinta comisiei parlamentare juridice.

Liberalul Valeriu Munteanu a lăudat iniţiativa. „Dacă situaţie o cere, trebuie să intervenim şi să lichidăm cuibul de ciori. Sper că reforma să fie dusă până la capăt şi să rămână în ţară trei curţi de apel: Chişinău, Bălţi şi Cahul. Chiar dacă cineva se opune reducerii unităţii din Comrat, această povară ne va urmări încă mult timp“, a declarat Munteanu. 

Comuniştii au declarat că lichidarea Curţii de Apel Bender nu este în conformitate cu politicile de reintegrare ale ţării şi că îndepărtează justiţia de populaţie, lucru negat de Efrim, care a spus că acestea sunt speculaţii.

„Mergeţi pe nota că nu există instituţia, nu există problema. Nu e calea cea corectă“, a spus Anatolie Zagorodnâi de la PCRM.

Instanţa de la Căuşeni este celebră pentru legalizarea în ţara noastră a unor decizii dubioase, judecătorii de acolo fiind numiţi în presă "raideri". Un magistrat este cercetat penal pentru acest fapt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite