Parlamentul a votat, în primă lectură, proiectul propus de PLDM referitor la anularea termenului de prescripţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea aleşilor poporului au susţinut iniţiativa liberal-democraţilor de la exclude din legislaţie termenul de prescripţie de cinci ani, chiar dacă juriştii au declarat că propunerea va da peste cap Codul Penal.

Potrivit legislaţiei actuale, după cinci ani de la comiterea unor infracţiuni, persoanele  vinovate nu mai poartă răspundere penală. Proiectul propus vine să excludă termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate de crimele şi abuzurile săvârşite în aprilie 2009 sau care au legătură cu evenimentele în cauză.

"Proiectul de lege urmează să fie examinat în regim de urgenţă, adoptat, promulgat şi publicat, astfel ca pe 7 aprilie 2014 legea să intre în vigoare şi cei care se fac vinovaţi de deturnarea protestelor paşnice din aprilie 2009, adevăraţii criminali şi provocatori să poată fi traşi la răspundere şi să nu beneficieze sub nicio formă de efectele prescrierii juridice“, declara în urmă cu două zile Vlad Filat.

Deputaţii din opoziţie le-au reproşat celor de la putere că şi-au adus aminte de evenimentele tragice din 7 aprilie cu trei zile înainte de comemorare.

"Credeţi că dacă în cinci ani nu s-a mişcat o iotă dosarul 7 aprilie, o să se mişte în următorii cinci-zece-15 ani? Nu credeţi că de fapt prin ceea ce propuneţi creaţi aşteptări false?" a întrebat deputatul neafiliat Mihai Godea.

"Pentru noi este foarte clar scopul acestei legi şi urgenţa cu care a fost înaintată. Toată Moldova a aşteptat cinci ani de zile că ei vor veni la guvernare şi vor elucida ce s-a întâmplat la 7 aprilie", a spus şi Vladimir Voronin.

Avocaţii susţin că iniţiativa este mult prea întârziată şi negândită. „Reiese că se dă peste cap teoria dreptului penal cu tot cu articolele din partea generală a Codului Penal. E o lege care din start nu poate fi aplicată retroactiv cazurilor din 7 aprilie. Legea penală care înăspreşte pedeapsa sau înrăutăţeşte situaţia persoanei vinovate de săvârşirea unei infracţiuni nu are efect retroactiv“, susţine Valeriu Pleşca, avocat în dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul omorât în timpul protestelor violente din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite