Opt persoane, supuse percheziţiilor în dosarele afacerilor dubioase cu terenuri de la Durleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţer CNA. FOTO simbol
Ofiţer CNA. FOTO simbol

Opt persoane au fost supuse percheziţiilor domiciliare, în această dimineaţă, de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Acestea sunt vizate în dosarele afacerilor dubioase cu terenuri, în care sunt implicaţi foşti funcţionari ai Primăriei Durleşti, bănuiţi că ar fi prejudiciat statul cu circa 6,5 milioane de lei.

Potrivit anchetei, cele opt persoane ar fi avut rolul de interpuşi, iar beneficiarii efectivi ai tranzacţiilor ar fi rudele fostului primar şi ex-angajaţi ai Primăriei Durleşti.

În cadrul percheziţiilor, ofiţerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupţie de la primărie. De la faţa locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacţiilor, telefoane mobile şi alţi purtători de informaţii. Acţiunile s-au desfăşurat atât în raza municipiului Chişinău, cât şi în afara oraşului. Persoanele vizate sunt cercetate, la această etapă, în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcţie de probatoriul acumulat.

Amintim că, acum o lună, mai mulţi foşti funcţionari din cadrul Primăriei Durleşti au ajuns să fie cercetaţi penal de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz de serviciu. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durleşti, în baza unor decizii ale Consiliului orăşenesc. Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, şi alţi funcţionari din cadrul primăriei Durleşti ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deţinătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul or. Durleşti, cu suprafaţa totală de circa 1,5 ha. Ulterior,  fostul consilier le-ar fi solicitat pretinşilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar şi pe membri ai familiei lui, să administreze şi să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacţii de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depăşeşte 6, 5 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reţinută şi arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Dacă va fi găsită vinovată, femeia riscă până la 8 ani de detenţie cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite