Oligarhul Vlad Plahotniuc, trimis în judecată pentru fraudă bancară

0
Publicat:

Vlad Plahotniuc, oligarh fugit din Rep. Moldova de aproape patru ani, a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi beneficiat ilegal de circa 39 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, bani sustrași din trei bănci, care au fost devalizate.

Oligarhul fugar a fost trimis în judecată în dosarul fraudei bancare. FOTO: Arhivă
Oligarhul fugar a fost trimis în judecată în dosarul fraudei bancare. FOTO: Arhivă

Infracțiunile au fost comise în perioada anilor 2013-2015. Procurorii anticorupție afirmă că probele acumulate denotă că oligarhul fugar ar fi primit și ar fi beneficiat inițial de aproape 18.282.000 de dolari şi 3.518. 705 de euro, bani oferiți drept credite bancare frauduloase acordate ,,de către BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., societăților comerciale din grupul „ȘOR”. 

Tot în perioada menționată, fostul politician, fiind beneficiar al unor companii off-shore, s-a ales cu altă sumă de bani, adică 21.001.949 de dolari, care a fost acordată drept credite de la Banca de Economii pentru două societăți rezidente, una care ar fi fost gestionată de politicianul fugar Ilan Șor și alta de Vladimir Andronachi, un apropiat al inculpatului.

Și-a cumpărat avion 

Prin urmare, Vlad Plahotniuc ar fi beneficiat de 39. 284. 000 de dolari și 3. 518. 705 de euro de la cele trei instituții financiare implicate în furtului miliardului. Din banii obținuți, el și ,,organizația criminală” pe care o conducea au făcut mai multe achiziții valoroase, între care un avion, mai anunță reprezentanții Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova. 

,,Achiziționarea unui avion de model Embraer Legacy 650, zboruri charter, procurări de bunuri mobile și imobile, achitarea diverselor servicii (juridice, medicale, turistice, reparații și construcții, etc), investiții în afaceri, organizarea de evenimente, precum și achitarea unor datorii”, precizează anchetatorii. 

Dosar penal voluminos și cu numeroși martori 

Urmărirea penală a fost încheiată în lipsa inculpatului, iar martori în acest caz sunt zeci de persoane. 

,,La 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău, a respins demersul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului. Astfel, urmărirea penală a fost finalizată în lipsa învinuitului Plahotniuc iar cauza penală în 100 volume împreună cu rechizitoriul pe 370 file a fost expediată pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde urmează să se prezinte pentru audieri și cei 51 martori ai acuzării”, au mai informat procurorii.

Între timp, structurile de drept de la Chișinău au cerut repetat anunțarea, în căutare  internațională a lui Plahotniuc, prin intermediul Interpol, dar au pus sub sechestru și mai multe bunuri ale acestuia, precum terenuri, imobile sau mijloace financiare. 

Dacă va fi prins și deferit justiției, acesta riscă să-și petreacă următorii 15 ani după gratii pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.

Fugar din vara anului 2019 

Om de afaceri și fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) , Vladimir Plahotniuc, a fost unul dintre cei mai influenți politicieni de la Chișinău în deceniul 2010-2020. Poreclit „Păpușarul”, Plahotniuc este acuzat de trafic de influență asupra întregii clase politice din țara sa. Oligarhul este fugar din vara lui 2019, an în care formațiunea pe care o conducea, PDM, a plecat de la guvernare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite