Nu există motive pentru invalidarea alegerilor parlamentare de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii susţin că nu există motive reale pentru ca alegerile din 30 noiembrie să nu fie validate de către Curtea Constituţională. Potrivit specialiştilor în domeniu, scrutinul s-a desfăşurat corect, cu respectarea legislaţiei şi a normelor democratice, transmite IPN.

Prezentă în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune  „Prime”, politologul Angela Coreţchi a spus că principalul indiciu care demonstrează că alegerile nu au fost fraudate este rezultatul neaşteptat al PSRM. Acuzaţiile de fraudare a alegerilor aduse de către liderii unor partide nu este altceva decât o reacţie obişnuită a celor care s-au aşteptat să câştige un număr mai mare de sufragii. „Este o legitate ca cei care ajung în opoziţie preiau un control asupra guvernării. De cele mai multe ori acest control începe cu contestarea rezultatului alegerilor. În linii mari, scrutinul s-a desfăşurat corect”, a argumentat politologul.

Şi sociologul Ion Jigău e de părere că acuzaţiile de fraudare a alegerilor sunt neîntemeiate. „Cercetările mele arătau că cele mai multe voturi  urma să le câştige PLDM. Probabil că o parte din electoratul acestui partid a dormit. Socialiştilor le-a căzut mană cerească în ajun de scrutin, după ce a fost scos din cursa electorală partidul pe listele căruia candida Renato Usatîi. Altfel socialiştii puteau să câştige cel mult 10 la sută”, a punctat Jigău.

Directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că Instanţa Constituţională va valida alegerile cu toate că excluderea unui partid din cursa electorală în ajun de alegeri nu este un lucru obişnuit. „Au fost probe concludente, care au convins două instanţe. Din informaţia pe care o am, aceste probe au existat cu ceva timp înainte şi apar dubii de ce au fost utilizate în ajun de alegeri.”, a conchis Gribincea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite