Noua șefă a Găgăuziei și-a anunțat intenția de a consolida relațiile cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Evgeniei Guțul, regiunea autonomă intenționează să deschidă o reprezentanță la Moscova, precum și filiale ale universităților rusești în Găgăuzia.

Evgenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul
Evgenia Guțul. Foto: Arhiva Adevărul

Câștigătoarea cursei alegerilor șefului autonomiei găgăuze a Moldovei, Evgenia Guțul, intenționează să întărească relațiile de prietenie ale regiunii cu Rusia, a declarat aceasta unui corespondent TASS luni, după aprobarea rezultatelor alegerilor de către Camera de Apel din Comrat.

Găgăuzii, spre deosebire de autoritățile oficiale de la Chișinău, își amintesc foarte bine toată bunătatea din partea Rusiei, care în vremuri grele a salvat de mai multe ori Găgăuzia în cadrul programelor de răspuns umanitar, a oferit sprijin în cadrul proiectelor federale, precum și la nivelul cooperării interregionale cu indivizii Toate aceste contacte s-au transformat de mult în prietenie adevărată, iar noi, partidul Șor, intenționăm doar să întărim și să dezvoltăm aceste legături amicale”, a spus Guțul.

Împotriva rusofobiei

Ea a atras atenția asupra faptului că criza din regiune și poziția președintelui țării, Maia Sandu, în raport cu Moscova, fac problema mai acută și mai importantă. "Trebuie spus că aceasta este o politică sinucigașă. De dragul și la porunca păpușarilor săi euro-atlantici, regimul Sandu a ales, mai degrabă, a fost forțat să aleagă un curs dur anti-rus și rusofob", Hutsul. remarcat.

Ea a criticat, de asemenea, declarațiile rusofobe ale înalților oficiali ai țării, apelurile de a părăsi CSI și de a adera la NATO. „Ruperea legăturilor economice tradiționale cu Federația Rusă, încercările de tăiere a cordonului ombilical care leagă Moldova de partenerii tradiționali din CSI, grosolănia de-a dreptul față de Rusia și oamenii săi de stat, politica de limbă antirusă - toate acestea și multe altele au făcut ca Moldova să fie extrem de toxică în Rusia și, de fapt, a tăiat legăturile moldovenilor obișnuiți de piețele și sferele tradiționale de comunicare din Rusia. „Poporul Moldovei a devenit ostatic fără să vrea al rusofobilor posedați de la Chișinău și acum plătește prețul întreg pentru deciziile luate de Sandu și ea. companie”, a spus Gutul.

Proiecte comune

Guțul a reamintit ca o astfel de pozitie se bucură de sprijinul deplin al partidului parlamentar ;or. Anterior, reprezentanții săi au ajuns la acorduri preliminare privind eliminarea restricțiilor fitosanitare la exportul produselor agricole moldovenești în Rusia. „Am promis că voi deschide o reprezentanță a autonomiei găgăuze la Moscova – pentru a face mai ușor și mai convenabil dezvoltarea legăturilor comerciale și culturale. De aceea ne propunem să deschidem filiale ale universităților rusești în Găgăuzia, astfel încât absolvenții noștri să primească două diplome la sfârșitul studiilor lor: locală și rusă” – a spus Guțul.

Situația din țară

Ieri, Camera de Apel din Comrat a declarat că urmează să valideze alegerile din 14 mai, iar candidatul ales este Guţul. Ea va prelua funcția după depunerea jurământului la o ședință specială a Adunării Populare din Găgăuzia.

Anterior, Președintele Republicii Moldova a spus că alegerile din Găgăuzia s-au desfășurat cu numeroase încălcări. După aceea, polițiștii au ajuns la CEC și au confiscat listele electorale și alte documente. Aceștia au informat despre dosarele penale instituite sub suspiciunea de finanțare ilegală a campaniei electorale, luare de mită a alegătorilor, întocmirea incorectă a listelor electorale și alte încălcări.

În același timp, niciunul dintre cei șapte concurenți ai Guțul la alegeri nu a contestat rezultatele alegerilor și nu au existat informații despre încălcări, ale observatorilor internaționali. Acțiunile autorităților centrale au stârnit indignarea publică - la Comrat a avut loc un miting spontan, la care au fost prezenți și deputați ai Adunării Populare Găgăuzia și concurenții lui Huțul la alegeri, care și-au exprimat sprijinul pentru aceasta.

Din vara anului 2022, în Republica Moldova au loc proteste masive de opoziție, manifestanții acuzând autoritățile că nu pot face față crizei economice și scăderii nivelului de trai. La sfârșitul anului trecut, rata inflației în Moldova a depășit 30%, tarifele la gaze au crescut de șapte ori, iar prețurile la energie electrică s-au triplat. În acest context, Natalia Gavrilitță și-a dat demisia din funcția de prim-ministru în februarie. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite