Tensiuni în Găgăuzia: Alegerile ar putea fi invalidate, însă administratorii regiunii forțează instalarea candidatei Șor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Populară a Găgăuziei, adică autoritatea legislativă a autonomiei, a aprobat rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan înainte ca magistrații Curții de Apel Comrat să facă acest lucru. În paralel, procurorii anchetează votul din regiune.

Membrii Adunării Populare a UTA Găgăuzia s-au întrunit în ședință extraordinară. FOTO: Facebook
Membrii Adunării Populare a UTA Găgăuzia s-au întrunit în ședință extraordinară. FOTO: Facebook

Membrii Adunării Populare a Găgăuziei s-au întrunit marți seara într-o ședință extraordinară pentru a aproba rezultatele alegerilor, deși unii au fost contra acestui lucru, afirmând că trebuie așteptată decizia instanței. 

În cele din urmă, aceștia au luat decizia, fără efect juridic, potrivit unor foști membri ai Adunării, deși alegerile încă nu au fost validate, iar structurile de drept de la Chișinău au suspiciuni că ar fi fost mituiți alegătorii. Ba mai mult, ar fi fost și voturi ale unor morți pentru câștigătoarea scrutinului. 

Evghenia Guțul, candidata Șor care, conform numărătorii voturilor, a câștigat alegerile, a venit cu un mesaj la scurt timp după ce deputații Adunării Populare și-au anunțat hotărârea: ,,Noi am făcut primul pas pentru Găgăuzia noastră. Noi vom merge înainte, victoria este de partea noastră”.

Noi detalii de la CNA 

Între timp, responsabilii Centrului Național Anticorupție (CNA) au venit cu detalii despre descinderile efectuate la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei și la Judecătoria Comrat, precizând că au fost ridicate listele electorale, iar reprezentantul autorității electorale este așteptat la sediul CNA pentru audieri.  

,,Astăzi, ofițerul de urmărire penală, sub conducerea procurorului de caz, a solicitat reprezentantului Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia să se prezinte la sediul CNA pentru procedura de desigilare a cutiilor cu listele electorale, ridicate ieri. Este o acțiune procesuală care urmează să se desfășoare în prezența avocatului reprezentantului CEC și care este filmată, cu atașarea înregistrării la dosar.A fost contactat reprezentantul CEC și avocatul acestuia pentru astăzi, dar am fost informați că aceștia sunt disponibili de a participa la acțiunea procesuală vineri, 19 mai”, au anunțat angajații CNA, afirmând că, după desigilarea cutiilor cu listele electorale, vor fi făcute copii ale lor, apoi vor fi transmise în varianta originală la Judecătoria Comrat.

Recean: Nu va alege bașcanul nici Chișinăul, nici Moscova

Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a venit cu un mesaj către locuitorii regiunii proruse în timpul ședinței Executivului din prima parte a zilei de miercuri, îndemnându-i să păstreze calmul, iar judecătorii se vor pronunța pe marginea presupuselor încălcări din timpul alegerilor. 

„Încep cu un mesaj pentru cetățenii noștri din autonomia Găgăuză, vreau să menționez că nimeni, dar absolut nimeni in locul lor nu va alege bașcanul nici Chișinăul, nici Moscova, nici cei care se află acum aiurea în loc să vină să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul UTA Găgăuzia trebuie să fie ales, conform legislației Republicii Moldova și conform legislației specifice a UTA Găgăuzia, și asta se va întâmpla. Chem pe toată lumea să fim calmă, instituțiile să funcționeze, toate, la orice nivel pentru că Constituția Republicii Moldova garantează tuturor cetățenilor drept la un proces echitabil și, respectiv, problemele care au fost identificate au fost documentate vor fi prezentate în instanță și instanța va da o apreciere”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri. 

În data de 16 mai, ofițerii CNA, alături de procurori și polițiști, au descins în mai multe instituții, inclusiv Comisia Electorală a Găgăuziei, pentru a ridica listele alegătorilor, existând bănuială că persoane decedate ar fi votat pentru Evghenia Guțul, candidata partidului Șor.

,Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, au punctat cei de la  CNA.

Tot atunci, în fața Judecătoriei Comrat, membrii și simpatizanții partidului prorus Șor au protestat, arătându-și nemulțumirea față de acțiunile de urmărire penală.

Aceste lucruri au fost înregistrate în ziua în care Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a aprobat rezultatele alegerilor pentru ca ulterior să fie validate de Curtea de Apel Comrat. 

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii proruse a avut loc în data de 14 mai. Datele autorității electorale a Găgăuziei arată că Evghenia Guțul este câștigătoarea, înregistrând 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

În aceeași zi, Evghenia Guțul s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia, iar printre primii pași în acest sen se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite