Alegerile din Găgăuzia, câștigate de candidata partidului prorus Șor, validate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Comrat a validat turul secund al alegerilor privind funcția de bașcan care a fost câștigat de candidata partidului Șor. Hotărârea a fost luată deși structurile din justiție de la Chișinău investighează un dosar privind presupusa mituire a alegătorilor de formațiune.

Instanța din Comrat a validat alegerile privind funcția de bașcan al Găgăuziei. FOTO: Nokta.md
Instanța din Comrat a validat alegerile privind funcția de bașcan al Găgăuziei. FOTO: Nokta.md

Curtea de Apel Comrat a luat decizia după o ședință avută loc timp de mai multe ore și pe fundalul unui protest al membrilor și simpatizanților formațiunii Șor din fața instanței. 

Mulțumirile Evgheniei Guțul, inclusiv politicianului fugar Ilan Șor 

Candidata partidului Șor, Evghenia Guțul, care conform numărătorii voturilor, a câștigat scrutinul, a ieșit în fața mulțumii la scurt timp după anunțarea deciziei. Le-a mulțumit pentru susținere manifestanților, dar și conducerii formațiunii care a înaintat-o la alegeri, mai exact președintelui Șor și vicepreședintei Tauber. Șor a fost condamnat recent la pușcărie, dar se ascunde de justiție în Israel, iar Tauber este în arest la domiciliu în țară, fiind cercetată penal în mai multe dosare. 

,,Mulțumesc pentru susținere, pentru că ați venit aici și ați petrecut mai mult de șase ore alături de mine. V-am auzit chiar din sala de ședințe”, a declarat aceasta, precizând că după decizia pe care a calificat-o drept o victorie, se apucă să lucreze, iar pe regiunea prorusă o așteaptă prosperitatea. 

Structurile de drept de la Chișinău investighează penal votul din regiune

Anterior, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a îndemnat locuitorii Găgăuziei să păstreze calmul, iar judecătorii să se pronunțe pe marginea presupuselor încălcări din timpul alegerilor. 

Mesajul a fost lansat a două zi după ce ofițerii CNA, alături de procurori și polițiști, au descins în mai multe instituții, inclusiv Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, pentru a ridica listele alegătorilor, existând bănuială că persoane decedate ar fi votat pentru Evghenia Guțul.

,Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, au punctat cei de la  CNA.

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii proruse a avut loc în data de 14 mai. Datele autorității electorale a Găgăuziei arată că Evghenia Guțul este învingătoarea, înregistrând 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Evghenia Guțul dorește consolidarea relațiilor dintre regiune și Kremlin

În aceeași zi, candidata partidului Șor s-a pronunțat pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia, iar printre primii pași în acest sens se numără deschiderea unei reprezentanțe a Găgăuziei la Moscova. 

,,Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a spus aceasta presei după anunțarea rezultatelor cu privire la turul secund al scrutinului. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite