Descinderi ale procurorilor în Găgăuzia: Voturi ale unor morți pentru câștigătoarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofițerii CNA, alături de procurori și polițiști, au descins în mai multe instituții, inclusiv Comisia Electorală a Găgăuziei, pentru a ridica listele alegătorilor, existând bănuială că persoane decedate ar fi votat pentru Evghenia Guțul, candidatul partidului Șor.

La Comisia Electorală Centrală și Judecătoria Comrat au avut loc ridicări de acte. FOTO: Nokta.md
La Comisia Electorală Centrală și Judecătoria Comrat au avut loc ridicări de acte. FOTO: Nokta.md

Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA) din Republica Moldova, ridicarea listelor alegătorilor are loc în dosarul privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții formațiunii Șor în vederea determinării acestora de a vota candidatul partidului la scrutinul pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, adică Evghenia Guțul. 

,,Centrul Național Anticorupție împreună cu Inspectoratul Național de Investigație, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, efectuează ridicarea listelor alegătorilor de la Judecătoria Comrat.Temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”, anunță reprezentanții CNA. 

Tot ei mai menționează că există suspiciuni că voturile unor persoane decedate sau aflate în străinătate ar fi fost pentru Evghenia Guțul.

,,Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, au punctat angajații CNA.

Între timp, în fața Judecătoriei Comrat, membrii și simpatizanții partidului prorus Șor au început să protesteze, arătându-și nemulțumirea față de acțiunile de urmărire penală. 

În timpul unei înregistrări video, învingătoarea scrutinului a condamnat descinderile, îndemnând oamenii să iasă la manifestație. 

Toate acțiunile au loc în ziua în care Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a aprobat rezultatele alegerilor, dar acestea trebuie să fie validate de Curtea de Apel Comrat. 

Punctul de vedere al premierului în cazul alegerilor din regiunea prorusă

Recent, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că scrutinul ar fi avut loc cu încălcări.

„Întâi de toate, aceste alegeri trebuie validate. Acolo au fost constatate foarte multe încălcări, care au fost bine documentate și prezentate Comisiei Electorale Centrale din autonomie. În baza acestor fărădelegi trebuie să vedem decizia finală”, a declarat Dorin Recean în cadrul emisiuni de la postul ProTV.

Turul secund al alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii proruse a avut loc în data de 14 mai. Datele autorității electorale a Găgăuziei arată că Evghenia Guțul este câștigătoarea, înregistrând 27.374 de voturi, adică cu 2448 mai multe față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite