Naumescu: „Republica Moldova nu poate adera la UE dacă nu rezolvă problema Transnistriei”. Soluția în doi pași

0
Publicat:

Faptul că problema transnistreană nu a fost menționată în discursul președintelui Vladimir Putin nu înseamnă că Republica Moldova nu are, în continuare o mare problemă cu Transnistria, afirmă profesorul de Relații internaționale de la Universitatea Babeș-Bolyai, Valentin Naumescu.

Transnistria vrea avantaje și de la Rusia, și de la Uniunea Europeană. FOTO: Shutterstock
Transnistria vrea avantaje și de la Rusia, și de la Uniunea Europeană. FOTO: Shutterstock

„O spun foarte clar și responsabil, Republica Moldova nu va putea adera în această formă la UE. Pentru a atinge acel orizont de aderare în 2030, menționat de autoritățile de la Chișinău, și care mie mi se pare fezabil, sunt mai multe condiții. Una dintre acestea este rezolvarea definitivă a problemei transnistrene într-un fel sau altul”, a precizat profesorul de Relații internaționale de la Universitatea Babeș-Bolyai, fost diplomat și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), Valentin Naumescu.

Naumescu susține că la un moment dat, în luna noiembrie a anului trecut, președinta Maia Sandu a menționat o variantă care n-a fost suficient de mult dezbătută nici în spațiul românesc, nici în cel european.

„Ar merita mai multă atenție, pentru că mie mi se pare o soluție foarte interesantă, și anume posibilitatea ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană în doi pași”, a precizat expertul.

Soluția aderării în doi pași

Soluția aderării în doi pași înseamnă o aderare în prima fază a teritoriului dintre Prut și Nistru, rămânând ca ulterior, în funcție de evoluția politică regională, de rezolvare a problemei transnistrene, nu se știe când și dacă se va realiza, să adere și celălalt teritoriu.

„Și aici este foarte clar adus ca exemplu modelul cipriot, modelul integrării europene a Ciprului, care a aderat având o parte a teritoriului, Ciprul de Nord, ocupată în urma invaziei Turciei din 1974. Deci se poate, și lucrul acesta l-a recunoscut inclusiv Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, care a declarat, la câteva zile după această intervenție a doamnei președinte Maia Sandu, că da, se poate și trebuie să ne uităm la exemplul Ciprului care aderat la UE în 2004”, a mai precizat profesorul de la UBB.

Fisură între Rusia și Transnistria?

Naumescu a explicat de ce crede că Putin nu a menționat Transnistria în discursul său privind starea națiunii, livrat la doi ani de la începutul războiului din Ucraina.

„Aici suntem pe terenul speculațiilor. Eu aș îndrăzni să spun că Vladimir Putin nu cred că a fost foarte mulțumit de rezultatul comunicat de acel congres al deputaților de la Tiraspol, care a avut loc pe 28 februarie”, a precizat profesorul.

El crede că Puțin se aștepta la o declarație în Transnistria să ceară alipirea la Federația Rusă, după modelul Donbas.

Tiraspolul făcuse cererea acesta în trecut de mai multe ori, de 10-15 ani tot cere alipirea la Rusia. În fine, congresul a avut loc, s-a reunit, dar surpriză pentru Moscova, Tiraspolul nu cere alipirea la Rusia, ci cere protecția acesteia”, a detaliat expertul.

În plus, cererea de ajutor pentru cei 220.000 de ruși din Transnistria nu este adresată președintelui Vladimir Puțin, ci Parlamentului Rusiei, ceea ce poate fi considerat o ofensă pentru șeful de la Kremlin.

„Dincolo de aceste, repet, simple observații, speculații, Transnistria rămâne o problemă serioasă pentru Republica Moldova, care va trebui rezolvată la un moment dat”, a conchis Naumescu.

Transnistria vrea beneficii din ambele părți

„Transnistria vrea să beneficieze de avantaje din ambele părți și să fie lăsată în pace, să nu respecte legile Republicii Moldova, pentru că de aici a plecat totul. De la noul Cod vamal, prin care Chișinăul urmărește unificarea spațiului vamal și îi obligă să plătească taxe vamale, ceea ce nu făceau până acum”, explică profesorul.

Astfel, transnistrenii aveau tot felul de privilegii în baza închipuitei lor suveranității.

Dar pe de altă parte, sigur, se bucură din plin de avantajele comerțului cu Uniunea Europeană. Mulți dintre ei au pașapoarte românești circulă liber în Uniunea Europeană, fac business liber cu Uniunea Europeană. Au pașapoarte moldovenești și se bucură de toate drepturile”, a precizat Naumescu.

Pe de altă parte, avantajele vin și din partea Rusiei.

„Rusia le oferă gaz gratis. Este o situație neobișnuită ca în ziua de astăzi să ai gaz nelimitat și să nu plătești pentru el. Asta se întâmplă în Transnistria. Situația e foarte ciudată”, a mai explicat specialistul.

„Transnistria vrea să fie lăsată în pace, să facă ei ce vor, dar să aibă avantaje și dinspre Uniunea Europeană, și dinspre Rusia. Ceea ce este clar e că Republica Moldova nu poate adera la UE dacă nu rezolvă problema Transnistriei”, a conchis profesorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite