Moscova se pregăteşte să răspundă statelor care vor cere despăgubiri pentru ocupaţia sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii ruşi consideră că Rusia nu ar trebui să achite despăgăburi statelor care au fost ocupate în perioada sovietică şi au pregătit argumentele pe care le vor prezenta pentru a descuraja astfel de intenţii.

Potrivit regnum.ru, reprezentanţii Dumei de Stat de la Moscova au discutat în cadrul şedinţei despre posibilitatea ca Rusia să fie impusă să achite compesarea pagubelor proovcate statelor care s-au aflat sub ocupaţie sovietică. „Nu există perspective juridice, însă oricum va fi gălăgie în legătură cu aceasta, de aceea trebuie să fim pregătiţi şi din punct de vedere juridic şi informativ pentru a preîntâmpina astfel de intenţii neprieteneşti ale acestor state”, a declarat reprezentantul Comisiei privind politicile economice, deputatul rus, Mihail Emelianov.

 În acelaşi timp, deputaţii ruşi consider că din punct de vedere moral statele care au fost ocupate în perioada sovietică nu au dreptul să ceară nimic. „Trebuie să analizăm care era nivelul de dezvoltare al acestor state până a face parte din Uniunea Sovietică şi care era acesta după ce au ieşti din componenţa Uniunii. Trebuie să vedem câte lucruri au fost construite şi trebuie să ne amintim că nivelul de trai pe care l-a avut populaţia acestor ţări atunic nu a fost atins nici astăzi”, mai spune Emelianov.

Reprezentanţii Dumei de Stat mai spun că ţările care vorbesc despre despăgubiri o fac pentru că SUA şi UE au uitat de ele şi ar avea nevoie de bani.

Sursa citată notează că Estonia şi Letonia au semnat o declaraţie privind necesitatea de a calcula suma despăgubirilor pentru faptul că au fost ocupate de Uniunea Sovietică şi de a solicita ca Rusia să le achite. Documentul va fi transmis şi autorităţilor lituaniene pentru semnare. Potrivit calculelor efectuate de autorităţile letone, Rusia ar trebui să achite compnesaţii pentru pierderile suportate de către Letonia în timpul ocupaţiei sovietice în sumă de 300 miliarde de dolari. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite