Moldovenii, cu buzunarele goale şi cu facturi europene la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii săraci vor plăti mai mult din salariu pentru energie decât bogaţii din Europa. FOTO: Arhiva Adevărul
Moldovenii săraci vor plăti mai mult din salariu pentru energie decât bogaţii din Europa. FOTO: Arhiva Adevărul

Moldovenii vor plăti lunar pentru facturile la energie cu mult mai mult decât unii cetăţeni ai statelor Uniunii Europene. Deşi plătesc dublu pentru aceste servicii, un danez sau un german va scoate din buzunare sume de 5-7 ori mai mici din salariu decât un moldovean.

Datele statistice furnizate de Eurostat arată că cetăţenii din unele state europene plătesc facturi mai mici la energie, care reprezintă cheltuielile pentru gaz, lumină şi agent termic, în comparaţie cu moldovenii. Raportate la salarii, cheltuielile pe care le suportă cetăţenii moldoveni depăşesc cu mult sumele pe care le achită lunar europenii, în condiţiile în care aceştia primesc salarii şi de zece ori mai mari decât muncitorii moldoveni.

Salarii versus cheltuieli la energie în UE

Astfel, factura la energie peste Prut valorează 57 de euro. În Lituania, această sumă este de 98 de euro, în Cehia - 91 de euro, în Serbia - 42 de euro, în Bulgaria - 52 de euro, în Germania - 118 euro. Totuşi, pentru a-şi permite confortul de a beneficia de aceste utilităţi, europenii sunt şi remuneraţi pe potrivă. Un salariu mediu lunar în România este de 384 de euro, în Lituania - 541 de euro, în Cehia - 701 euro, în Serbia - 376 de euro, în Bulgaria - 332 euro, iar în Germania - 2.054 de euro.

Cele mai mari facturi la energie le primesc cetăţenii danezi - 129 de euro. Salariul mediu din această ţară, însă, este considerabil mai mare - 3.122 de euro.

Facturi mai mari decât în România sau Bulgaria

În Republica Moldova, factura pentru agentul termic primită de locuitorii Capitalei este de circa 1.000 de lei. Potrivit sondajului realizat de autorităţile de la Chişinău în cadrul unui studiu privind impactul politicilor aplicate, consumul mediu anual al unei gospodării casnice în Republica Moldova este de 1.397 kWh. La un tarif de 2,15 lei, o gospodărie va achita lunar, în medie, 250 de lei. Totodată, o familie achită lunar pentru consumul a 15 metri cubi de gaze, conform noilor tarife, circa 100 de lei. Astfel, în total, moldovenii achită pentru facturi la energie 1.350 de lei sau 65,8 euro. Această sumă este mai mare chiar decât în unele state din UE, cum ar fi România sau Bulgaria.

Raportat la salarii, moldovenii plătesc mai mult decât cei mai bogaţi europeni

Totuşi, salariul mediu lunar în Republica Moldova este de circa 4.500 de lei sau de 219 euro. O analiză comparativă arată că o familie va fi nevoită să cheltuie circa 30% din salariu doar pentru facturile la energie. Astfel, în ţările UE ponderea facturilor la consumul de energie este cu mult mai mică. De exemplu, un lituanian achită pentru aceste servicii doar 18% din salariul obţinut lunar, în România această pondere este de 14,8%, în Cehia - 12,9%, în Bulgaria - 15,6%, în Serbia - 11,1%.

Deşi achită cele mai mari sume din Europa pentru consumul la energie, un german sau un danez nici nu simte că a dat bani pentru serviciile respective, având în vedere salariile foarte mari. Astfel, valoarea totală a acestor cheltuieli în totalul veniturilor salariale lunare constituie pentru un german 5,7%, o cifră de peste 5 ori mai mică decât în cazul Republicii Moldova. Consumatorii cu cele mai mari cheltuieli lunare la energie sunt din Danemarca. Aceştia achită doar 4,1% din salariu pentru respectivele utilităţi, indicator de şapte ori mai mic decât în Republica Moldova.

Moldovenii vor fi datori chiar dacă vor da tot salariul pe facturi

Despre majorarea tarifelor la energie şi impactul social al acestora au discutat şi experţii IDIS Viitorul, care susţin că cheltuielile medii pentru energia termică ar putea ajunge şi la 1.650 de lei după scumpirile recente. Cele mai afectate de scumpirile în lanţ la energie vor fi categoriile vulnerabile de populaţie, care vor acumula datorii cu mult peste veniturile pe care le au. „În această situaţie, capacitatea de plată a categoriilor vulnerabile se va reduce considerabil, iar programele de ajutor social nu vor fi în stare să amortizeze şocurile resimţite de aceste categorii”, este de părere expertul Ion Butmalai.

Şocul tarifar va genera revolte

Pentru a diminua şocul tarifar resimţit de populaţia vulnerabilă, Svetlana Dogotaru de la Institutul de Dezvoltare Urbană propune reglementarea atribuţiilor autorităţilor centrale şi municipale cu privire la gestionarea fondului locativ, introducerea unei metodologii pentru formarea tarifelor la întreţinerea tehnică a blocurilor, reducerea cheltuielilor de judecată pentru categoriile vulnerabile. În acelaşi timp, experţii susţin că este necesară o delimitare a competenţelor privind prestarea serviciilor la energie electrică, termică şi furnizarea de gaze naturale şi recunoaşterea acestora ca servicii comunale în legea cu privire la serviciile publice de gospodărie comunală.

Analiştii declarau anterior că majorarea tarifelor la energie, de rând cu scumpirile care vor urma, ar putea duce la izbucnirea revoltelor sociale, care vor duce la declanaşarea unor proteste masive în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite