Moldova ar putea achita sume enorme fostului acţionar rus de la BEM
0Banca de Economii a revenit în proprietatea statului, iar lichidatorul şi-a luat angajamentul de a rambursa banii investiţi de Vneshekonombank, fostul acţionar rus. Experţii susţin că această răsturnare de situaţie ar putea duce la faptul ca Republica Moldova să achite sume mult mai mari investitorului din Rusia.
CNPF a decis pe 11 ianuarie să radieze acţiunile din emisiunea suplimentară şi să diminueze capitalul Băncii de Economii cu peste 80 de milioane de lei până la 117,34 milioane de lei, aplicând astfel decizia Curţii Supreme de Justiţie. În acelaşi timp, lichidatorul BEM şi-a asumat angajamentul să ramburseze banii investiţi de acţionarii ruşi în cadrul emisiunii suplimentare din august 2013. Este vorba de suma de 80,24 milioane de lei.
Potrivit expertului Viorel Gârbu, tergiversarea aplicării deciziei CSJ denotă faptul că ar putea exista anumite ingerinţe politice. În acelaşi timp, economistul susţine că toate mijloacele financiare trebuie recalificate, iar banii Vneshekonombank nu mai reprezintă investiţii, dar datorii faţă de creditor. „Când se cunoaşte suma care va fi recuperată este stabilită o listă de priorităţi în rambursarea banilor. În final, proprietarii sunt cei care primesc banii. În condiţiile în care Vneshekonombank nu mai este investitor, dar creditor, are mai multe şanse de a-şi recupera banii, fiindcă urcă cu o treaptă mai sus în clasament”, a explicat economistul.
Viorel Gârbu susţine că statul, în calitatea sa de acţionar majoritar, va trebui să restituie aceşti bani. „ Problema nu este de unde va lua statul bani pentru Vneshekonombank, dar că apare posibilitatea ca fostul acţionar rus de la BEM să ceară despăgubiri şi să dea în judecată Republica Moldova. „Dacă Vneshekonombank va acţiona în judecată Republica Moldova ar putea nici să nu facă referire la cele 80 de milioane de lei, dar să ceară sume mai mari. După recalificarea acţiunilor, acţionarul rus are temei juridic să facă acest lucru şi ar putea motiva că a fost dus de nas, că a avut de-a face cu un sistem corupt şi că a ratat nu ştiu ce venituri”, a menţionat expertul economic.
Menţionăm că Guvernul a decis să nu participe la emisiunea suplimentară din august 2013, iar, în consecinţă, cota statului în acţiunile Băncii de Economii s-a diminuat de la 56% la 33%. Acţionar majoritar a devenit Sisteme Informaţionale Integrate, iar VEB Kapital, subsidiara Vneshekonombank din Rusia, a preluat ulterior circa 25% din acţiunile Băncii de Economii.